Vidiecke premeny (2.) CHTELNICA: Urbanizmus určujú projektové výzvy

  • Spravodajstvo / Región
  • 21. augusta 2015, 10:15
  • Autor:Lívia Gažová

Polmesiačikové smutné lavičky z vymývaného betónu stoja pod tabuľou s popisom projektu spolufinancovaného Európskou úniou. Verejný priestor Chtelnice rozdeľuje frekventovaná cesta. S tou ani Európa nepomohla. Do premeny centrálnej zóny sa spolu s úpravou potoka vtesnalo aj vydláždené námestie a park s maketou hradu. Ucelenie verejných priestorov v obci prinesie očakávaná rekonštrukcia kaštieľa.

Polovicu plochy námestia v Chtelnici zrekonštruovali v projekte, podporenom financiami z Regionálneho operačného programu v roku 2010. Druhá časť vtedy nemala dostatočne pripravenú dokumentáciu, má byť vynovená v nasledujúcich mesiacoch. Projekt, pripravovaný dva roky pred rekonštrukciou, nevzišiel zo súťaže. Architekt dostal od obce priame zadanie na umiestnenie, materiál a charakter vybavenia. Vznikol tak prvoplánovo „pekný“, no neútulný priestor s novým neprívetivým mobiliárom a množstvom kompromisov.

Chýba koncept


Činnosť v Chtelnici nepostupuje podľa konceptu. „Slovensko závisí od vydaných výziev. Projekty sa realizujú čiastkovo a často aj narýchlo, aby sa stihli vyčerpať financie,“ sťažuje sa starosta Peter Radošinský.
Vrchná časť námestia smerom ku kostolu je stále v pôvodnom stave, no pred obecným úradom už visia vizualizácie štúdií na obnovu fontány a trhoviska. Vodotrysk pri kostole možno nie je až taký zastaraný, v sparnom lete ale nefunguje. Načo teda nahrádzať nefungujúci prvok charakterovo rovnakým? Nie je prevádzka fontány pre obec náročná? Starosta je presvedčený, že vodný prvok je nenahraditeľný. Dokonca tvrdí, že v Chtelnici mali fontány dve, ďalšia stála v historickom parčíku dole na námestí. Ponechať sa ale rozhodli len tú hornú. Podľa nie veľmi realistických predstáv znázornených na obrázku (fontána špliecha vodu na pobehujúce deti, rodičia sedia okolo), priestor v exponovanej polohe medzi kostolom a cestou ožije. Či sa tak stane, ukáže čas.

Autá na námestí


Revitalizácia spred piatich rokov napriek šanci na priestorové zmeny pri výmene spevnených plôch zachovala profil námestia, čo je málo odvážne riešenie. Dá sa vnímať ako námestie priestor, kde dominujú prechádzajúce, zásobujúce a parkujúce autá? Chýba aj vydláždená pešia zóna s obmedzeným vstupom. Skutočne využiteľná plocha chtelnického námestia sa scvrkla na ostrovček medzi dvoma cestami, zabezpečujúci obslužnosť domov na námestí. Obyvatelia sa pohodlne dostanú domov a zaparkujú pred bránou. Starosta pristal na kompromis prejazdného námestia, ale uznáva, že podobný prístup je neudržateľný a s riešením nie je spokojný.

Park je odrezaný od centrálnej zóny rušnou cestou.

Cesta delí centrum na dve časti


Chtelnica čelí aj ďalšiemu dopravnému problému, širokej asfaltovej ploche pozdĺž dolnej časti potoka. Ani námestie, ani cesta, vyasfaltované priestranstvo bez značenia. Obec s ním ale nezmôže nič, aj keď má spracovanú projektovú dokumentáciu; priestor patrí samosprávnemu kraju.
Bezmocní sú aj v prípade frekventovanej cesty – bariéry, rozdeľujúcej centrálnu zónu na dve časti v nepríjemnej zákrute. Rušná komunikácia druhej triedy oddeľuje parčík, kaštieľ a školu od zvyšku dediny. Park z prvej polovice dvadsiateho storočia, tiež revitalizovaný v roku 2010, je pre ľudí ťažšie prístupný. Aj keď sa dispozične zmenil, zmrzlinu si sem zjesť neprídete. Využíva sa vraj pri čakaní na autobus a pri pár udalostiach v dedine. Ani na tie však nie je úplne vhodný.
Nádejne vyzerajú nové priestory pri rekonštruovanom kaštieli. Starosta očakáva scelenie verejných priestorov a vytvorenie príjemného miesta.

Kanalizácia alebo park?


Pozornosť si zaslúži niekoľkohektárový park, patriaci ku kaštieľu, jeden z najschopnejších priestorov obce. Vizionári na čele so starostom ho chcú postupne zrekonštruovať. Ostatní občania premýšľajú inak a viac by ocenili opravenú kanalizáciu a chodníky ako záchranu národných kultúrnych pamiatok, keďže sa ich bytostne nedotýkajú.
„Sme národ z ruky do huby,“ kriví pri tejto téme ústa starosta. Rozhorčenie neskrýva, ani keď príde reč na eurofondy. Pomoc EÚ podľa neho spôsobuje, že koncepčné projekty nie sú podporované. S návrhmi sa musí šprintovať, operovať len v určitých mantineloch a podľa istých pravidiel. Ak by výzvy rešpektovali štandardnú následnosť krokov súťaž – štúdia – projekt a elementárnu logiku, naše obce vyzerajú onakvejšie. Transparentnému prístupu by sa podľa P. Radošinského potešili aj projektanti.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 18. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián