Ochranár T. Šnajdár: S prírodou netreba bojovať, ale naučiť sa s ňou žiť

  • Spravodajstvo
  • 26. júna 2015, 09:01
  • Autor:Jozef Vojčiniak, foto: autor

Prítomnosť operencov v našej blízkosti sme si podľa ochranára a ornitológa Tibora Šnajdára z Ratnoviec spôsobili sami. V Piešťanoch na viaceré druhy vtákov čoraz častejšie prichádzajú na radnicu sťažnosti. Na jeseň sme písali o ďatľoch, ktoré robia diery do zateplenia panelákov. Najnovšie sa zasa obyvateľom Ulice A. Hlinku nepozdávajú za ich oknami krákajúce havrany.

Vtáky vyhnala z ich prirodzených teritórií ľudská činnosť. „Strácajú svoje pôvodné hniezdiská. Miznú staré háje na okraji polí, odrastené stromy nahrádzame novou výsadbou. Preto sa nedivme, že využívajú priamo v mestách zeleň vo výške potrebnej pre ich zahniezdenie,“ tvrdí T. Šnajdár. A tak v obytných zónach vidíme okrem vrabcov a holubov čoraz častejšie ďatle, rôzne druhy lesných spevavcov, ale i havrany, straky či vrany.

Sťažnosti na neposedné operence počuť z rôznych častí mesta. Ale neplechu robia aj v neďalekých obciach. Vo fasáde budovy základnej školy v Podolí sa každú jar pokúšal zahniezdiť párik tesára veľkého. Nepomáhali siluety predátorov, ligotavé CD nosiče ani makety dravcov v životnej veľkosti. „Vtáky nie sú hlúpe. Veľmi rýchlo prídu na to, že neživá maketa alebo silueta nie je pre ne nebezpečná a opäť sa k svojej činnosti vrátia. Nezaberá ani plašenie. Ak sa niekto aj pokúsi operených nespratníkov odchytiť, má dva problémy. Na Slovensku to zákon vyslovene zakazuje a na miesto odchyteného páru sa i tak nasťahuje nový,“ objasnil T. Šnajdár.

Na Základnej škole v Podolí aj s pomocou jeho rád problém vyriešili. Vyrobili im vtáčie búdky presne v rozmeroch, ktoré tomuto druhu operenca vyhovujú, a umiestnili ich na okolité stromy. Ponúknutú možnosť ľahko dostupného hniezdenia využili aj ďatle, a ako nám potvrdila riaditeľka školy, prežívajú prvú jar po rokoch, keď nemuseli zaceľovať diery v opláštení školy.

Podľa ochranára by ľudia s vtáčími susedmi nemali bojovať, ale naučiť sa s nimi žiť. „Hniezdenie havranov trvá zhruba od marca do začiatku júna, keď mláďatá vyletia z hniezd. Potom si začnú žiť svoj túlavý spôsob života a vrátia sa až o rok,“ dodal T. Šnajdár.

Za pravdu mu dala i štátna ochrana prírody. Prostredníctvom ministerstva životného prostredia zaslala na piešťanskú radnicu vyjadrenie, že hlučné správanie havranov na Ulici A. Hlinku neohrozuje verejné zdravie

a ani bezpečnosť ľudí.

Ak aj niekto bez povolení hniezda havranom odstráni a stromy oreže, presťahujú sa na iné dreviny, ale v lokalite, kde sa vyliahli.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana