Králiky treba pravidelne dávať zaočkovať

  • Spravodajstvo
  • 17. apríla 2014, 13:51
  • Autor:ip

Chcete si zaobstarať domáceho štvornohého miláčika? Piešťanský týždeň spoločne s veterinárom Miroslavom Bernátom z ambulancie AB-VET pripravil sériu článkov o psoch, mačkách a exotických zvieratách. V jedenástej časti sa dozviete, na čo si treba dať pozor pri kúpe väčšieho hlodavca.

Pokiaľ ľudia do domácnosti chcú priniesť zvieracieho miláčika, mali by si premyslieť, na čo majú časové, priestorové a finančné prostriedky. Väčšie hlodavce sa tešia rastúcej obľube u detí, ktoré sa takto naučia zodpovednosti za živého tvora. Králiky či morčatá znášajú manipuláciu dobre, no treba ich k tomu učiť od prvého momentu, ako prídu do novej rodiny.
„Pri králikoch odporúčame, aby ich ľudia dávali aspoň dvakrát za rok očkovať proti vírusovým ochoreniam. Konkrétne proti moru králikov, ktorý je dobre známy aj v drobnochovoch. Je to akútne vírusové smrteľné ochorenie, kde nepoznáme účinnú liečbu, preto vakcinácia je jediný spôsob prevencie. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou a k úhynu dochádza v priebehu niekoľko hodín po infekcii. Ďalšou závažnou a smrteľnou virózou je myxomatóza. V tomto prípade ide o sezónnu záležitosť v letných a jesenných mesiacoch, nakoľko je viazaná na výskyt komárov, ktoré sú jediným prenášačom tohto vírusu. Po vpichu vznikajú hnisavé ložiská hlavne na hlave a krku. K úhynu dochádza po niekoľkých dňoch. Taktiež nie je možné toto ochorenie liečiť,“ uviedol M. Bernát.
Králik je typický bylinožravec, na čo netreba zabúdať. Dôležité je vo výžive seno a granulovaná strava. Hlavne v jarných mesiacoch po pridaní väčšieho množstva zeleného krmiva je častý výskyt hnačiek spôsobených diétnymi chybami a kokcidiózou. Je parazitóza, ktorá patrí k častým príčinám úhynu hlavne u mladých jedincov. Prejavuje sa náhlym nástupom vodnatej hnačky, nafúknutým bruchom, apatiou a následne smrťou neliečených zvierat. Tu našťastie existuje účinná liečba, no treba ju začať včas.
Podobne sa toto ochorenie vyskytuje aj u morčiat, kde prejavy sú obdobné. Dôležité je postupne navykanie králikov a morčiat na zelené krmivo, aby si tráviaci trakt stihol vytvoriť mikroflóru a predišlo sa tak spomenutým problémom.
Veterinár dodal, že u väčších hlodavcov treba pravidelne kontrolovať chrup a pazúriky, pretože často dochádza k ich prerastaniu. Je vhodné aspoň dvakrát ročne to skontrolovať. Netreba zabúdať aj na kamene na brúsenie zubov či vetvičky stromov, prípadne suchý chleba.
Hlodavce dokážu prežiť bez človeka i niekoľko dní. Pokiaľ im majiteľ nachystá do zásobníku jedlo a vodu, vedia sa o seba postarať napríklad počas víkendu. Rovnako ako pri ostatných zvieratách treba myslieť i na hygienu a pravidelne klietku čistiť. V špecializovaných obchodoch je možné kúpiť rôzne druhy podstielky. M. Bernát spomenul, že hlodavce sú veľmi čistotné zvieratá. Potrebu väčšinou vykonávajú iba na jednom mieste vo svojom vyhradenom priestore. Preto je upratovanie veľmi jednoduché.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 12. mája 2024
Meniny má Pankrác, zajtra Servác