Lodenica bude naďalej chátrať, ministerstvo o jej predaj záujem už neprejavuje

Z odkúpenia areálu niekdajšieho autokempingu Lodenica Mestom Piešťany podľa informácií od viceprimátora Jána Krupu nič nebude. Krupa o tom informoval poslancov na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva, vraj ministerstvo vnútra na vlastníctve areálu nateraz nič meniť nebude. Rozhovory podľa viceprimátora utíchli a predaj je odložený na neurčito.

Areál autokempingu Lodenica je v schátranom a zanedbanom stave a len jeho prvopočiatočná údržba by podľa odhadu Služieb mesta Piešťany vyšla mesto na takmer 50-tisíc eur. (Autor: pror)

Ako informovalo poslancov na zastupiteľstve vedenie radnice, posledná komunikácia so zástupcami ministerstva sa uskutočnila v závere februára a v úvode apríla a o ďalší rozhovor na tému predaja Lodenice mestu ministerstvo vnútra už nemá záujem. „Štát s Lodenicou neplánuje nič robiť,“ povedal viceprimátor.

Ponuka predaja autokempingu za sumu 2,36 milióna eur sa zjavila v inzercii na internete za predchádzajúcej vlády minulý rok v júni. Následne mesto u ministerstva oficiálne vyjadrilo záujem o jeho kúpu na verejnoprospešný účel za desať percent predajnej ceny. Ministerstvo na to reagovalo stiahnutím inzercie a začalo s mestom rokovania o podmienkach odpredaja areálu. Piešťanskí poslanci na tento účel aj vyčlenili v rozpočte pre rok 2023 potrebný objem financií, no po zmene vlády sa zmenil aj prístup k nakladaniu s areálom Lodenice a prvopočiatočné nádejné rozhovory nateraz išli dostratena.

Záujem o kedysi vyhlásený autokemping v rámci socialistického Československa a o trávenie rodinných dovoleniek pri tuzemských vodných plochách v kempingoch po páde komunistického režimu a následnom otvorení hraníc dramaticky poklesol, aký-taký život v autokempingu Lodenica ešte udržiavali pravidelné letné kultúrne podujatia i miestny klub karavanistov. Zmluvu o prenájme areálu s karavanistami ministerstvo už dávnejšie ukončilo, kultúrne podujatia Truck Aréna či Punkáči deťom z piešťanského regiónu definitívne odišli.

Posledným a najväčším podujatím v autokempingu s dlhoročnou tradíciou viažucou sa práve k Piešťanom bol hudobný festival Lodenica. Aj ten však odišiel, a to nielen z areálu, ale rovnako ako ostatné hudobné podujatia i z regiónu.

Areál s obrovským potenciálom voľnočasových aktivít, kde by i za pomerne nie veľkých finančných nákladov mohol vzniknúť lesopark, tak opustený bez života naďalej chátra. Naposledy v marci padli za obeť požiaru drevené objekty na parkovisku pod valom, ktorých zvyšky ministerstvo nechalo po požiari len odstrániť. A to je nateraz všetko, čo v súčasnosti pri „zveľaďovaní“ majetku štátu s areálom Lodenice robí ministerstvo vnútra pod vedením ministra Matúša Šutaj Eštoka (HLAS-SD).

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof