S výchovou šteniatka treba začať od prvej minúty

  • Spravodajstvo
  • 12. februára 2014, 10:05
  • Autor:ip

Chcete by ste si zaobstarať domáceho štvornohého miláčika? Piešťanský týždeň spoločne s veterinárom Miroslavom Bernátom z ambulancie AB-VET pripravil sériu článkov o psoch, mačkách a exotických zvieratách. V druhej časti sa dozviete o tom, že netreba podceniť prípravu pri príchode šteniatka do novej domácnosti.

„V prvom rade, ešte pred príchodom psíka, bolo by vhodné mať pripravené a kúpené veci a tiež vyčlenené miesto v príbytku. Na transport od chovateľa či z útulku je vhodná prepravka s dekou alebo uterákom. Pokiaľ prepravku nemáme, nech šteniatko zoberie na ruky druhá osoba a zabezpečí pokojný prevoz. Dôležité je, aby zviera cestovalo nalačno, aspoň hodinu a pol po jedle. Inak by mohlo v aute vracať,“ povedal M. Bernát.
Nová rodina by psa mala na prevážanie autom postupne privykať a naučiť ho tolerovať cestu. Šteňatá by do nového domova mali prísť aspoň dvakrát odčervené a zavakcinované. Od prvého momentu však musí v rodine nastúpiť výchova nového člena. Krmivo treba rozdeliť na tri dávky a načasovať ho, rovnako i vykonávanie potreby. V prípade, že ide o krátkosrsté zviera, zabezpečte rôzne oblečenia, aby neprechladlo a neochorelo.
Pri prvej – vstupnej prehliadke u veterinára šteniatku lekár urobí vyšetrenie a navrhne odčervovací program a ďalšiu vakcináciu. „Prvý polrok života psíka je zo zdravotného hľadiska veľmi náročný. Sú veľmi náchylné na rôzne vírusové ochorenia,“ dodal M. Bernát.
Rodina musí pri šteniatku začať s výchovou od prvej minúty. Treba si však povedať, čo od psa očakáva. Členovia rodiny by sa určite mali vyhýbať kŕmeniu psa zo stola. „Problém môže nastať najmä u malých prešľachtených plemien, ako je jorkšír a podobne. Tie často trpia tráviacimi problémami. Prvý mesiac by som šteniatku nedával nič iné len špecializované granule. Potom sa už dá prejsť aj na inú stravu,“ uviedol piešťanský veterinár.
S výchovou šteniatka môžu pomôcť rôzne špecializované škôlky, no doma by sa malo takmer hneď naučiť znášať obojok a vôdzku. Po výchove môže nastúpiť ďalší – špecializovaný výcvik. Záleží od požiadaviek majiteľov. Niektorým stačí, aby pes ovládal základné povely, iní sa s náročnejšími požiadavkami môžu obrátiť na miestne výcvikové strediská či kynologické kluby.
M. Bernát odporučil i premyslieť si možnosť čipovania šteniatka. V súčasnej dobe je to nepovinný úkon, pokiaľ majitelia nechcú so zvieraťom cestovať do zahraničia. Čip môže pomôcť napríklad v prípadoch, keď sa pes stratí či utečie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián