Dharmšála – magický magnet pre vyznávačov budhizmu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 23. januára 2014, 12:09
  • Autor:jk

Severoindické mesto je sídlom duchovna i tibetskej exilovej vlády.

Dharmšála je severoindické mesto vsadené do úpätí himalájskych velikánov. Neveľké čo do počtu svojich obyvateľov, významom však ďaleko presahujúce jeho situovanie. V roku 1959 do tejto oblasti viedla cesta tibetského dalajlámu utekajúceho pred okupačnými vojskami Číňanov. Nie raz sem kroky priviedli aj Annu Galovičovú z Piešťan, predsedníčku Spoločnosti slovensko-indického priateľstva.
Dharmšála v preklade znamená útočisko. Mestečko založili v druhej polovici devätnásteho storočia príslušníci britskej armády slúžiaci v Indii. Lokalitu si nevybrali náhodou, ale pre mierne klimatické podmienky bola pre nich ideálnym miestom pre odpočinok. Po ničivom zemetrasení v roku 1905 ju opustili.
Dharmšála čakala na svoje znovuzrodenie pol storočia. Až po príchode 14. dalajlámu Tenzina Gyatso sa stala sídlom tibetskej exilovej vlády i tisícok utečencov, ktorí tu našli svoje domovy. Dnes mesto ako magický magnet priťahuje vyznávačov tibetského budhizmu zo všetkých kútov zemegule.
Cez bojujúci Afganistan
Prečo práve India, prečo práve Dharmšála A. Galovičovej učarovala? Odpoveď je jednoduchá: „Každý tínedžer sníva o nejakej krajine. Moji rovesníci ešte pred pádom totality rojčili o Benátkach, Paríži, švajčiarskych Alpách. Mňa stále lákala India, aj keď sa mnohí čudovali. Veď je to tam samá špina, chudoba… Až neskôr som pochopila, že to všetko súviselo s našimi životmi.“
O enormnej túžbe svedčí skutočnosť, že do exotických končín sa po prvý raz dostala ešte v roku 1985, kedy musela precestovať cez Afganistan, v tom čase okupovaný sovietskymi vojskami. Dharmšálsky hlavný chrám Namgyal dostala možnosť objaviť až po československej nežnej revolúcii.
Absolventka pražskej Karlovej univerzity sa v ňom podľa jej vlastných slov naučila to, čo sa nedozvedela ani v škole, ani na stážach v USA. Darmo, nie náhodou Dharmšálu radia medzi svetové vzdelávacie sídla.
Cestovateľka Indiu navštevuje každý rok, niekedy aj dvakrát. Počet svojich putovaní zrátať nevie. Žeby tak do štyridsať…? „Je to pre mňa miesto, kde existuje prirodzený spôsob života, prirodzené vzťahy. Aj keď si hovorím, že už toho bolo dosť, už som toho videla veľa, zakaždým dostanem inú, vyššiu lekciu,“ vyznala sa nám A. Galovičová.

V aktuálnom čísle Piešťanského týždňa číslo 4, ktoré je v predaji od 21. januára sa dočítate aj o obrade dlhovekosti a stretnutí s dalajlámovou sestrou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián