Piešťanská muzeálna spoločnosť a vznik piešťanského múzea

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. júla 2013, 13:34
  • Autor:Vladimír Krupa Foto: archív Balneologického múzea

Balneologické múzeum si pripomína významné jubileum. Koncom júna totiž oslávilo 80. výročie otvorenia prvej komplexnej vlastivednej expozície piešťanského múzea. Vznik múzea je pevne spätý s Piešťanskými kúpeľmi. Založenie Piešťanskej muzeálnej spoločnosti a následný vznik múzea iniciovali Imrich Winter (1878-1943) a jeho blízky spolupracovník a správca kúpeľov Václav Vlk (1886-1955).

Jedným z hlavných dôvodov, ktorý ich k tomu viedol, bola snaha priblížiť návštevníkom kúpeľov históriu a kultúru kúpeľov, ich najbližšieho okolia, ako aj osobitosti prírody tejto oblasti.
Vznik Piešťanskej muzeálnej spoločnosti

Obaja začali zbierať predmety prezentujúce ľudovú kultúru, archeologické nálezy, artefakty dokumentujúce dejiny kúpeľov a takto položili základ muzeálnych zbierok. Vďaka podpore Ľudovíta Wintera a priamej zainteresovanosti jeho brata Imricha sa podarilo už 21. júna 1928 vystaviť v priestoroch Kúpeľnej dvorany – Kursalonu – zozbierané muzeálne predmety. Múzeum dostalo názov „Etnografické“ a vystavené exponáty tematicky tvorili osem častí: flóra, fauna, národopisná keramika, kroje a výšivky, ľudová architektúra, slovenské rezbárstvo a maľby, história a archeológia. Rok vzniku múzea môžeme považovať aj za rok reálneho vzniku Piešťanskej muzeálnej spoločnosti (PMS). Nadšenci, ktorí ju tvorili, pokračovali tak úspešne, že už v roku 1930 bolo možné expozíciu múzea rozšíriť.

Piešťanská muzeálna spoločnosť a najmä jej vedenie – I. Winter a tajomník V. Vlk – pomýšľali v priestore medzi kúpeľným divadlom a Kúpeľnou dvoranou na vybudovanie samostatnej budovy múzea, ktorá mala byť spojená so sem preneseným dreveným kostolom z Podkarpatskej Rusi.
Návšteva Janka Alexyho

Jednou z najvýraznejších osobností bol V. Vlk, ktorý prišiel do Piešťan v roku 1921 a pôsobil tu ako správca Piešťanských kúpeľov. Popri predsedovi PMS Imrichovi Winterovi mal najväčšiu zásluhu na zriadení múzea a tejto práci venoval celý svoj voľný čas, pričom sa zaujímal predovšetkým o archeológiu. V. Vlk preskúmal v roku 1930 v Strážach dva hroby z obdobia sťahovania národov. V roku 1933 zachránil časť nálezov z bohatého kniežacieho hrobu I. zo Stráží. Mnohé nálezy sám reštauroval.
Postupne sa rozširoval aj počet členov spoločnosti, až v roku 1942 dosiahol číslo osemdesiat. Finančné prostriedky a vecné dary získavala od riaditeľstva kúpeľov – Winterovcov, Krajinského úradu v Bratislave, Okresného výboru v Piešťanoch, od riaditeľa pražskej Živnobanky a protektora pražského Národního musea Dr. J. Preissa, Okresného úradu v Novom Meste nad Váhom, Župného úradu v Trenčíne a od vzácnych návštevníkov z radov domácich i zahraničných kúpeľných hostí, ako aj z členských príspevkov členov spoločnosti.

Ďalšie podrobnosti sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia