Paroplyn v Malženiciach skrachoval, položili ho ceny emisií

  • Spravodajstvo
  • 26. júla 2013, 08:22
  • Autor:vd

Tridsaťjeden zamestnancov pracuje od roku 2011 v paroplynovej elektrárni Malženice. Ich pracovné pozície sú však neisté. Najmodernejšia elektráreň na Slovensku, ktorá je len na skok od Jaslovských Bohuníc, vykazuje stratu. Je to preto, že paroplynová energia sa v týchto časoch nenosí.

Pokazili to ceny škodlivých emisií a silne dotované obnoviteľné zdroje energie. Ceny emisií sú také nízke, že sa oplatí vyrábať energiu z uhlia. O dôvodoch vysokých strát výroby energie pomocou paroplynu sme sa porozprávali s hovorcom Západoslovenskej energetiky Jánom Orlovským.
Prečo dôjde k zrušeniu paroply-novej elektrárne v Malženiciach?

Elektráreň sa neruší, bude len technicky zakonzervovaná až dovtedy, kým sa neupravia ceny emisií oxidu uhličitého (CO2). Tie sú v súčasnosti veľmi nízke na to, aby prevádzka elektrárne vychádzala ekonomicky. Žiaľ, ceny plynu a ceny elektriny sú od seba tak ďaleko, že elektráreň vytvára každoročnú stratu. Už v decembri minulého roku začal E.ON uvažovať o tom, čo s elektrárňou urobí. V júni prijal konečné rozhodnutie, že paroplynka sa zakonzervuje na obdobie jedného až troch rokov.
Kedy ste začali s konzerváciou?

Začalo sa s ňou v lete, ukončia ju v októbri. Čo znamená, že ak by ju chcel niekto zasa spustiť, potrebovali by sme na jeden až tri mesiace. To preto, aby sa opäť nastavili technológie a otestovali.
Paroplynová elektráreň začala fungovať v roku 2011. Spomínate straty, viete povedať, o akú sumu približne ide?

E.ON nechce príliš špecifikovať tieto sumy, ale v zásade ide o milióny eur. Táto elektráreň je jedna z najmodernejších na svete. Čo sa týka účinnosti turbíny a premeny plynu na elektrickú energiu, dosahuje účinnosť 58 percent. Je to špička v rámci energetiky vôbec. Myslím si, že kvalitnejšia turbína je už len v nemeckom Irschingu. Ale, bohužiaľ, ekonomické výsledky sú také, že keď sa stavala táto elektráreň, počítalo sa, že ceny emisií CO2, sa budú pohybovať vo výške okolo tridsať eur za tonu. V súčasnosti vychádza tona emisií od troch po štyri eurá. Znamená to, že rozdiel je 26 až 27 eur. Preto elektráreň vytvára stálu stratu.
Investícia do elektrárne bola okolo 400 miliónov eur, nie je to škoda peňazí?

Určite áno. E.ON i rôzne energetické firmy spísali veľkú výzvu európskej komisii. Obchodná schéma s CO2 emisiami, ktorú vymyslela práve európska komisia, ničí ekonomiku energetických firiem. A preto sa treba zamyslieť nad tým, akým spôsobom to upraviť, pretože súčasný je neudržateľný.
Celá politika Európskej únie by mala smerovať k čistejšej a ekonomickejšej výrobe elektrickej energie…

A je to práve naopak. Napriek všetkým obnoviteľným zdrojom, ktoré sa za posledných päť až šesť rokov dostali do prevádzky, práve objem emisií CO2. vo vzduchu stúpa, namiesto toho, aby klesal. Takže vzhľadom na to, že emisie sú lacné, momentálne sa darí najlepšie uhoľným elektrárňam. Pretože lacný plyn v Amerike spôsobuje to, že z roka na rok dovoz amerického uhlia a koksu do Európy stúpol o 23 percent. Takže to, čo sa voľakedy spaľovalo v Amerike, sa teraz spaľuje v Európe.

Celý rozhovor nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár