Na zaplatenie časti technologického parku si Trnava berie úver

  • Spravodajstvo
  • 6. februára 2013, 08:34
  • Autor:sita/red(i)

Problém s nepreplatením časti nákladov na Mestský priemyselný a technologický park musí Trnava riešiť úverom vo výške približne 2,3 milióna eur. Mestské zastupiteľstvo dnes na mimoriadnom rokovaní rozhodlo o predĺžení splatnosti pôvodného krátkodobého úveru z minulého roku na desaťročné obdobie.

Takýto úver sa už, na rozdiel od krátkodobého, zaráta aj do celkovej zadlženosti mesta. Ministerstvo hospodárstva dotáciu pre Trnavu skrátilo na základe výsledkov kontroly verejného obstarávania. Primátor Vladimír Butko tvrdí, že ide o ,,administratívne vyfabulovaný problém.“
Samospráva bude úver od VÚB splácať z vlastných zdrojov, ak dostane zazmluvnené peniaze na Mestský priemyselný a technologický park, môže úver predčasne splatiť. Celkové zadlženie Trnavy v súčasnosti predstavuje približne 13,5 milióna eur, čo je hlboko pod možným limitom podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Viceprimátor Bystrík Stanko počas dnešného mimoriadneho rokovania mestského zastupiteľstva nevylúčil, že Trnava sa bude o zazmluvnené peniaze súdiť. Poslanec Matej Lančarič navrhol vymáhať peniaze od externej firmy, ktorá pre mesto verejné obstarávanie zabezpečovala.
Projekt Mestského priemyselného a technologického parku v Trnave vznikol na základe strategického rozvojového zámeru mesta vybudovať zázemie pre prilákanie investícií v oblasti výskumu, vývoja, konštrukcií, výroby a skúšok prototypov. Jeho výstavba stála 10,5 milióna eur, podľa zmluvy s ministerstvom hospodárstva mala Trnava získať na výstavbu nenávratný finančný príspevok približne 9,5 milióna eur.
Na ploche takmer 29 tisíc m2 bývalých Technických služieb mesta prebehla od októbra 2009 do februára 2012 rekonštrukcia a modernizácia areálu, v ktorom boli postavené nové pavilóny. Celkovo je v Mestskom priemyselnom a technologickom parku Trnava k dispozícií 7 500 m2 špičkových nebytových priestorov pre podnikateľské účely. Podľa údajov Mestského úradu v Trnave sú momentálne obsadené približne na 50 percent.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava