V slovenských obchodoch môže byť nebezpečná kozmetika

  • Spravodajstvo
  • 30. januára 2013, 13:32
  • Autor:(sita/red)

V slovenských obchodoch sa môžu vyskytovať nebezpečné kozmetické výrobky, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Českej republike a vo Veľkej Británii nebezpečné detské vlhčené utierky, krémy na zosvetlenie pokožky a rúž s vitamínmi.

Detské vlhčené utierky Baby wet wipes značky Freshmaker vyrobené v Turecku obsahujú látku IPBC (Iodopropynyl butylcarbamate), ktorá nie je povolená do výrobkov pre deti do troch rokov. Nebezpečné môžu byť aj krémy na zosvetlenie pokožky Faiza No.1 Beauty Cream (značka Poonia Brothers), Golden Pearl Beauty Cream (značka Golden Pearl), Fresh Look Ultra Whitening Fairness Cream (značka Mir Agencies), Face Fresh Beauty Cream (značka Shaheen Cosmetic), Seven Herbal Ubtan with Sun Screen (značka CPHL) a Raj Beauty Cream (značka Raj Pharmacy). 
Všetky tieto krémy boli vyrobené v Pakistane a obsahujú meď, čo je v rozpore s nariadením vlády SR. "Meď sa akumuluje v ľudskom organizme a môže spôsobiť poškodenie nervového systému," hovorí hlavný hygienik Ivan Rovný. Úrad verejného zdravotníctva varuje aj pred rúžom TMT Lip stick s vitamínom A, C, E značky TMT Cosmetics. 

Výrobok obsahuje kadmium a olovo v množstve, ktoré prekračuje technologicky nevyhnutné množstvo. "Kadmium sa akumuluje v organizme (obzvlášť v obličkách a v pečeni). Môže spôsobiť chronické otravy," dodal Rovný. Olovo môže spôsobiť poškodenie viacerých vnútorných orgánov, obličiek, pečene, nervového a krvného systému a svalov.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj