Uplynulý rok bol jedným z najteplejších vôbec

  • Spravodajstvo
  • 4. januára 2013, 12:14
  • Autor:sita/red(i)

Rok 2012 skončil na Slovensku ako štvrtý až piaty najteplejší od začiatku meteorologických pozorovaní. V Hurbanove, kde sa vykonávajú systematické pozorovania od roku 1871, dosiahla vlani priemerná ročná teplota 11,7 °C, čo je plus 1,9 °C nad dlhodobým priemerom v rokoch 1901 až 2000. Rok 2012 tak v Hurbanove skončil ako 4. najteplejší za posledných 140 rokov.

Podobne to bolo aj na zvyšku územia. V Košiciach, kde sa vykonávajú meteorologické pozorovania od roku 1881, skončil uplynulý rok ako 5. najteplejší. Informoval o tom klimatológ Pavel Matejovič, ktorý spolu s klimatológmi Milanom Lapinom a Jozefom Pechom vypracoval správu o klíme na Slovensku a vo svete.
V priebehu roka prevládalo nadnormálne teplé počasie. Relatívne najteplejšie bolo leto, ktoré skončilo v Hurbanove ako druhé najteplejšie. Len dva mesiace boli z celého roka teplotne podpriemerné, všetky ostatné skončili s kladnou teplotnou odchýlkou. Napriek tomu sa však vyskytli aj studené obdobia. Z nich najvýraznejšie bolo vo februári, keď mrazy v kotlinách severného Slovenska klesali na viacerých miestach pod -30 °C. Najnižšiu teplotu namerali 3. februára, v Červenom Kláštore dosiahlo minimum v tento deň -33,3 °C, čo bolo najmenej od roku 1996, keď tu namerali -34 °C.
Leto sa nieslo v znamení niekoľkých vĺn horúčav, ktoré panovali až do konca augusta. V noci z 30. júna na 1. júla sa na viacerých miestach juhozápadného Slovenska vyskytla tzv. supertropická noc, keď minimálna teplota neklesla pod 25 °C. Takéto extrémne podmienky sa na Slovensku nevyskytli od začiatku meteorologických pozorovaní. Tropické noci, keď teplota vzduchu neklesne pod 20 °C, sa vyskytli ešte na konci septembra, konkrétne v noci z 26. na 27. septembra.
Rok 2012 sa teplotne zaradí medzi najteplejšie roky za posledných približne 150 rokov aj v rámci meteorologických pozorovaní na celej Zemi. Vysokú priemernú teplotu zaznamenali klimatológovia a meteorológovia aj napriek tomu, že už niekoľko rokov pretrváva nezvyčajne nízka slnečná aktivita a od roku 2007 výrazne prevyšuje studená fáza El Niňa nad jeho teplou fázou. V roku 2012 sme zaznamenali na celej Zemi veľa extrémnych prejavov počasia. Spojené štáty americké postihlo jedenásť poveternostných extrémov, každý z nich so škodami za minimálne jednu mld. dolárov.
Najvýraznejšie bolo sucho, ktoré postihlo 60 percent plochy USA. Obrovské materiálne škody spôsobil aj veľmi silný hurikán Sandy, ktorý si vyžiadal viac ako 130 ľudských životov. Veľkú pozornosť nielen odbornej verejnosti pútalo leto v Arktíde, kde plocha plávajúceho morského ľadu dosiahla začiatkom septembra 2012 historické minimum. Na začiatku júla sa topil aj povrch grónskeho ľadovca, topenie prechodne postihlo 97 percent jeho plochy. 
Pre klimatické zmeny sa zvyšuje aj časová a priestorová nerovnomernosť zrážok. Kým na Britských ostrovoch majú za sebou jeden z najdaždivejších rokov od začiatku meteorologických pozorovaní, na Slovensku zažívame už druhý rok veľké sucho. Za celý rok 2012 spadlo v Hurbanove 435 mm zrážok, do celoročného normálu teda chýba 125 mm zrážok.
Hoci posledný mesiac roka skončil podľa očakávaní klimatológov teplotne podpriemerný, na horách je len málo prírodného snehu. Úbytok snehu na horách pozorovali klimatológovia najmä počas vianočného oteplenia, keď 25. decembra vystúpila maximálna teplota na Štrbskom Plese až na 11,5 °C. Podľa prognózy zo začiatku decembra by tohtoročná zima mala skončiť ako teplotne normálna. Vývoj javu El Niňo je slabší, ako sa očakával, nedajú sa teda vylúčiť aj obdobia s výrazne studeným počasím, uzatvárajú odborníci.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela