Osemročné gymnáziá prídu o časť peňazí

  • Spravodajstvo
  • 4. januára 2013, 12:20
  • Autor:sita/red(i)

Osemročné gymnáziá dostanú od januára menej peňazí na žiaka. Podľa nového nariadenia, ktoré vstupuje do platnosti, pôjde na žiaka prvého až štvrtého ročníka osemročného gymnázia rovnaký normatív ako na žiaka základnej školy.

Doteraz dostávali osemročné gymnáziá na žiakov prvých štyroch ročníkov rovnaký normatív ako išiel na žiakov stredných škôl. Podľa ministerstva školstva zmena súvisí s rovnakou personálnou a prevádzkovou náročnosťou vzdelávania žiakov 1.- 4. ročníka osemročného gymnázia a žiakov základných škôl.
Minister školstva Dušan Čaplovič sa netají názorom, že osemročné gymnáziá sú vysávačmi základných škôl. "Škola potrebuje, aby aj v triede základnej školy bola motivácia, aby tí lepší ťahali tých slabších a tí slabí sa snažili dostať ktomu priemeru," povedal Čaplovič. Podľa neho je problémom, že vniektorých regiónoch, najmä v mestách ako Bratislava či Košice, je tých osemročných gymnázií príliš veľa. "Možno, že cieľ bol správny, ale metóda bola nesprávna. Zneužíva sa to, treba si aj vtejto veci sadnúť avyložiť na stôl argumenty pre aproti aurobiť opatrenia," dodal Čaplovič. 
So zmenou financovania nesúhlasí šéf asociácie štátnych gymnázií. "Pokiaľ vrátime normatívy na žiakov osemročných gymnázií na úroveň žiakov základných škôl, tak poprieme pôvodnú podstatu týchto gymnázií. Vznikli, aby rozvíjali talent detí, ale takto stratia zmysel," vyjadril sa pred časom prezident Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň. Znížením normatívov sa podľa neho nepriamo potlačia tieto gymnáziá.
Aj skupina učiteľov, ktorí poslali na úvod roka ministrovi otvorený list, namieta proti zníženiu normatívov. "Momentálne nastavené školské vzdelávacie programy v osemročných gymnáziách sú určite finančne náročnejšie ako vzdelávacie programy v základných školách. Prečo sa ešte navyše táto nespravodlivá zmena deje v priebehu jedného školského roka, ktorý je už rozbehnutý?" spýtali sa ministra školstva. 
Na Slovensku je 160 osemročných gymnázií, na ktorých študuje 26 249 žiakov. Exminister školstva Ján Mikolaj (SNS) prišiel so zámerom, aby sa na osemročné gymnáziá mohlo dostať len päť percent ročníkovej populácie. Jeho nástupca Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) tento plán dočasne pozastavil do roku 2013. Minister Čaplovič ale pokračuje v snahách obmedziť odchod talentovaných detí zo základných škôl a od 1. septembra 2013 budú môcť tieto gymnáziá prijať maximálne päť percent ročníkovej populácie.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav