Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. januára 2011, 16:27
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktoré dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravoval pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Spoluautor publikácie je reumatológ a riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch.

Kniha u nás vychádzala v predpremiérovej verzii, preto aj keď sme už seriál v PT 36/10 ukončili, autori ho naďalej priebežne dopĺňajú o životopisy ďalších osobností – nielen lekárov, ale aj farmaceutov či vedcov.

Igor KOZÁK


* 10. 4. 1971 Humenné – oftalmológ

Lekársku fakultu UPJS v Košiciach ukončil v roku 1995. Po promócii pracoval na Anesteziologicko-resuscitačnej klinike a neskôr sa špecializoval na očné lekárstvo. Pracoval na Očnej klinike FNsP na Terase v Košiciach pod vedením prof. T. Juhása a prim. D. Klisenbauera a atestoval z odboru oftalmológia v roku 2000. V rokoch 2000-2001 absolvoval ročný pracovný pobyt na Očnej klinike University of South Alabama v Mobile, AL, USA.

Po návrate pracoval ako odborný asistent na Očnej klinike UPJŠ v Košiciach a prednášal na domácich a zahraničných zjazdoch. V rokoch 1999–2003 absolvoval v spolupráci s Univerzitou veterinárneho lekárstva v Košiciach PhD štúdium na tému Súčasné možnosti liečby chemických poranení oka. Obhajobu úspešne vykonal na Univerzite Komenského v Bratislave v roku 2003.

V roku 2003 po absolvovaní skúšok ECFMG v Spojených štátoch nastúpil na špecializačnú prípravu na prestížnu Očnú kliniku University of California San Diego (Shiley Eye Center) v La Jolla v Južnej Kalifornii. Po ukončení vitreoretinálnej subšpecializácie (fellowship) pod vedením prof. Freemana sa stal špecialistom na ochorenia sietnice. Po absolvovaní postgraduálneho kurzu pre klinické štúdie sa stal členom profesorského zboru Očnej kliniky v San Diegu a spoluriaditeľom pre klinické štúdie v Jacobs Retina Center, kde v súčasnosti prebieha 12 klinických štúdií na problematiku ochorenia sietnice a vnútroočných zápalov.

Igor Kozák, M.D., PhD., MAS, sa okrem klinickej práce podieľa aj na príprave rezidentov a lekárov na University of California San Diego. V oblasti výskumu sa venuje problematike zobrazovacích metód v oftalmológii, retinálnej farmakológii a tzv. drug delivery – vekom podmienenej makulárnej degenerácii, zadným uveitidám a diabetickej retinopatii. Medzi prvými zaviedol do praxe lokálnu anestézu pri intravitreálnej aplikácii liečiv a bol prvým z troch lekárov na svete, ktorí laserovali s retinálnou navigačnou laserovou technológiou pacientov s diabetickou retinopatiou.
Je spoluzakladateľom očného centra Instituto de Sub-Especialidades Oftalmologicas (ISEO) v meste Tijuana, state Baja California v Mexiku.

Pravidelne prednáša na svetových oftalmologických zjazdoch, ma 65 publikácií, väčšinu z nich v najprestížnejších svetových oftalmologických časopisoch, vydal jedny domáce učebné skriptá a tri kapitoly v zahraničných knihách. Je recenzentom v štrnástich oftalmologických časopisoch a je posudzovateľom federálnych grantov NIH (National Institutes of Health), ako aj posudzovateľom grantov Ministerstva školstva SR na tému oftalmológia. Bol opakovane víťazom diagnostického kvízu amerického časopisu Archives of Ophthalmology. V humanitárnej oblasti je nositeľom Distinguished Service Award od Lions Club International a je členom humanitárneho oftalmochirurgického tímu Surgical Eye Expeditions (SEE) International so sídlom v Santa Barbara, California, USA.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav