Ako som fotil Kaktusy…

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. augusta 2010, 15:19
  • Autor:P. Jurák, L. Kostúr, video: M. Šimončič

Štvrtok 15:30. Čakám na príchod členov kapely Kaktus Band. Dnes svojim vystúpením otvoria festival Lodenica 2010. Netrpezlivo si kontrolujem fotovýbavu. V tom sa ozýva trúbenie. V aute sedia bratia Slabí – zdravé jadro kapely a ich otec – najvernejší fanúšik. Vyrážame.

Po príchode do Piešťan, už niekoľko metrov za poliklinikou, absolvujeme prvú kontrolu. Zvolaním z pootvoreného okienka „Ideme hrať“, nás bez problémov púšťajú ďalej. Ďalšia stopka je až pri vchode do areálu lodenice. Stretávame sa tu s ďalšími členmi kapely – Borisom, Andrejom, Janom, s Michalom Kĺčom (ich dvorným textárom) a  Tomášom. Dostávame na ruku červené pásky a pokračujeme až k pódiu. Kapela chystá nástroje a dohovára sa so zvukármi. Foťákom sledujem prvých divákov  obsadzujúcich miesta pod pódiom. Dnešný koncert je výnimočný. Kapela po 12 rokoch účinkovania na rôznych festivaloch vydáva svoje prvé CD. Práve na tomto vystúpení bude prebiehať jeho krst. Som rád, že som si CD mohol vypočuť už v predpremiére. Je to fakt výborná hudba a chytľavé texty tvorené v zásadne trnavskom nárečí.  Blíži sa pol piatej a organizátorka ma vyháňa z pódia. Kaktusáci to rozbaľujú prvým hitom „Top modelka pivová fľaša“. Publikum, ktoré sa doteraz bavilo len medzi sebou, sa podvedome otáča smerom k pódiu  a vlní v rytme hudby. Počas ďalších skladieb –  Piják, Tahá mi, Slovenské reggae, Tirák, Gulák… sú miesta na zemi aj na malej tribúne už celkom zaplnené. Ľudia sa výborne bavia, tancujú a pospevujú si chytľavé pasáže. Po predstavovačke pri skladbe „El nino“, nasleduje krátka pauza a na scénu vstupuje Michal Kĺč. V ruke má pašteku a druhou rukou ťahá čosi neuveriteľné. Pretieram si oči a premýšľam, čo som dnes pil, veď práve vidím naživo Majku z Gurunu. V zapätí mi to došlo. Chalani sa rozhodli pokrstiť CD paštekou Majkou a krstnou mamou  je hlavná predstaviteľka ich skladby „Votrelec“ Majka z Gurunu.  Fotím ďalej, tento okamih si nemôžem predsa nechať ujsť. Krst prebehol úspešne a chalani hneď dávajú Votrelca. Pozerám sa po publiku. Je úžasné. Najmä skupinka napravo sa nenormálne baví. Rozmýšľam ako chcú vydržať takýmto tempom do konca. Je pol šiestej. Na scénu sa pripravuje ďalšia kapela. Pozerám na display. Dvesto fotiek. Snáď dobrých. Som rád, že som tu mohol byť. Bol to úžasný zážitok. A dovolím si tvrdiť, že nielen pre mňa. Dofotenia či dovidenia pri ďalšom koncerte.
Ľuboš Kostur

Krst tohto CD si pozrite v tomto videu:

((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav