Pobedimský kostol skrýva historické skvosty

  • Spravodajstvo
  • 27. augusta 2010, 09:54
  • Autor:Regina Hulmanová

POBEDIM – V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do obce Pobedim.

Kostol sv. Michala bol podľa písomných prameňov postavený v rokoch 1674-1678. Patrí medzi kultúrne pamiatky Slovenska. Avšak podľa archeologického výskumu je zrejmé, že je o niečo starší, teda z druhej polovice 16. storočia. Samotný kostol je obohnaný opevnením (pravdepodobne bol postavený skôr ako kostol) so štyrmi kaplnkami, ktoré boli pôvodne valcovitými baštami.
Pobedimský kostol je dominantou obce nielen pre svoju majestátnosť, ale najmä zachovanou cennou výzdobou kostola. Interiér vás okúzli hlavným barokovým oltárom v presbytériu, ktorý je tvorený plastikami svätcov v životnej veľkosti. Hlavný oltár upúta hneď pri vstupe do kostola, nakoľko je očarujúci. Nie je to však všetko. Nachádza sa tu i kazateľnica či oltáre s plastikami a štítmi z pôvodných barokových oltárov. Napriek tomu, že pre obdobie baroka je charakteristická temnota,
prenasledovanie, vojny, je i dobou, pre ktorú je symbolická všadeprítomná krása. Umenie baroka nemalo zobrazovať škaredosť sveta, socha mala pôsobiť skutočne, prostredníctvom zobrazenia pohybu či reálnym zobrazením emócií v tvári. Kostol sv. Michala v Pobedime je jasným príkladom. Okrem zlatých sôch tu zaujme i organ majstra Martina Šašku z Brezovej (z roku 1879). Ďalšou cennosťou je nástenná výzdoba z roku 1935, o ktorú sa zaslúžil rožňavský maliar Július Ádám. Fresky dotvárajú obraz veľkoleposti opevnenej pamiatky. V súčasnosti sú zo štyroch kaplniek opevnenia verejnosti prístupné dve, jedna s oltárom Sedembolestnej Panny Márie z 18. storočia.
Pri vstupe do kostola je umiestnený misijný kríž a neďaleko je i pomník venovaný padlým v 1. svetovej vojne. Naproti kostola je fara, ktorá je ukážkou zachovaného klasicistického štýlu. Priečelie fary však má i ďalšiu vzácnosť. Tou je pamätná tabuľa z roku 1934, venovaná Jánovi Hollému, ktorý v obci pôsobil niekoľko rokov. Meno slávneho básnika nesie i základná škola s materskou školou a knižnica. Oveľa viac informácií vám ponúkne zástupca starostu Ivan Pastorek, ktorý vás rád prevedie pamiatkami Pobedima.                 
Bohatstvo Kostola sv. Michala v Pobedime.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia