ZÁHRADA: Slivky pomáhajú tráveniu a posilňujú kosti

  • Nezaradené
  • 25. augusta 2010, 10:21
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch informuje o rôznych odrodách sliviek a slivkovín.

Slivky a poloslivky sú veľmi rozšírené a obľúbené v našich záhradkách. Keď zvládneme ochranu pred pilatkou slivkovou (najčastejšie aplikáciou insekticídu na konci kvitnutia), obvykle sa dočkáme bohatej úrody. Mnohé odrody vydržia na strome ešte dlho po dozretí, v plodoch narastá koncentrácia cukru.
Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodarné na posilnenie kostí a pomáha tráveniu. Sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a železa. Odrody slivkovín zaraďujeme podľa znakov a vlastností plodov do pomologických skupín.

Slivky: Majú pretiahnuté tmavofialové plody a k obom koncom sú zúžené. Tuhá, viac-menej oranžovožltá šťavnatá dužina sa ľahko oddeľuje od kôstky. Šupka sa ťažko oddeľuje od dužiny a nebýva kyslá. Kôstka je pretiahnutá, sploštená, na obidvoch koncoch ostro špicatá (s ostrým hrotom). Zo sliviek je najdôležitejšia „domáca slivka“ a Bystrická, ktorá sa pestuje v mnohých typoch. Z nových odrôd napr. Katinka alebo Hanita. Pozberová úprava – okrem čerstvého ovocia používa sa hlavne na  koláče, lekvár, kompóty a na pálenie.

Poloslivky:
Podobajú sa slivkám. Plody nebývajú výrazne pretiahnuté a konzistencia dužiny nie je tak pevná ako u sliviek. Medzi odrodami sú výrazné rozdiely ako v znakoch plodov, tak aj v stromoch. Ide totiž o hybridy sliviek so slivami alebo ringlotami, napríklad Čačanské alebo Stanley.

Ringloty: Majú väčšie plody guľovitého, oválneho alebo vajcovitého tvaru s pevnou dužinou, ktorá sa zväčša dobre oddeľuje od kôstky. Má vyšší obsah cukrov a ušľachtilú arómu. Šupka má rôznu farbu, je kyslá a ľahko sa oddeľuje od dužiny. Medzi ne patrí napríklad Althanova.

Slivy: Plody majú viac-menej guľovité alebo oválne, s dužinou redšou, mäkšou, často neoddeliteľnou od kôstky. Šupka môže mať rôznu farbu a rôzne ťažko sa oddeľuje od dužiny. Chuť je rozdielne aromaticky sladká až mdlá. Využívajú sa hlavne ako stolové ovocie, napríklad Valjevka.

Mirabelky: Plody sú drobnejšie guľovité, žlté až zlatožlté so žltou dužinou, ktorá sa obyčajne dobre oddeľuje od kôstky. Odlišujú sa najmä dobou dozrievania. Medzi ne patrí napríklad Nancyjská.

Myrobalán:
Plody sú červené, žlté, tmavofialové a lesklé. Okraje listov ostro pílkovité, v hornej časti letorastov sú špicaté. Rub pozdĺžne hlavných žíl je chlpatý. Ovocie dozrieva v októbri. Používa sa ako podpník pre kôstkoviny. V súčasnosti sú na trhu už veľkoplodé odrody nazývané aj plumy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória