Malí skauti vyšetrovali vraždu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. augusta 2010, 13:30
  • Autor:S. Nováková/(red)

PIEŠŤANY – Činnosť skautov a skautské tábory na Slovensku už veľa rokov nie sú žiadnou novinkou. V súčasnosti, keď zažívame dobu neustáleho vysedávania pri počítači alebo televízii, je to jedna z možností, ako deti a mladí môžu zažiť niečo iné a stretnúť nových ľudí.

O skautskej práci, o zodpovednosti, tímovom duchu či o praktických zručnostiach skautov sme sa porozprávali so študentkou Jankou Šmýkalovou, ktorá sa nedávno vrátila zo skautského tábora.
Prednedávnom ste sa vrátili zo skautského tábora. Kde sa konal a koľko dní ste tam strávili?

– V tábore sme boli v druhej polovici júla, a to medzi dedinkami Dobrá Voda a Chtelnica. Utáborili sme sa na lúke pod Hrubými skalkami pri Vyvieračke pod Bacharkou. Mladšie deti chodia na týždeň a my ostatní trávime „mimo civilizácie“ dva týždne.

Koľko detí sa zúčastnilo v tomto tábore?

– Prvý týždeň sme mali takmer sedemdesiat detí, druhý ich bolo štyridsať. Občas ich prišli pozrieť naši starší skauti, ktorí sa pre prácu nemohli zúčastniť na celom tábore. Tí mladší, ktorí prišli prvý týždeň, to sú naše včielky (dievčatá od 6 do 11 rokov) a vĺčatá (chlapci od 6 do 11 rokov). No a zvyšok tvorili chlapci a dievčatá vo veku 11 až 20 rokov z našich skautských oddielov. Netreba, samozrejme, zabúdať ani na roverov (starších skautov), ktorí sa venovali samotnému programu, tiež na zdravotníkov, ktorí dávali pozor, aby sa nič nestalo, či kuchárky, ktoré nám varili jedlá ako v reštaurácii. Do tábora chodia iba deti, ktoré sa cez rok zúčastňujú na skautských „družinovkách“ a výletoch, najmä preto, že ich už poznáme. Ľahšie sa nám s nimi pracuje a ony tiež vedia, čo od skautského tábora môžu očakávať.

Čo sa vlastne v skautskom tábore deje?

– Každý rok má náš tábor určitú tému. Už sme boli Indiáni, zažili sme divoký západ, cestovali sme okolo sveta. Tento rok sa naši skauti zahrali na vyšetrovateľov. Na začiatku príbehu sa stala vražda, ktorá, ako neskôr zistili, súvisela s krádežou diamantu. Deti postupne odhalili činnosť mafie a na konci našli aj diamant. To, čím sa ale líšime od iných organizácií, ktoré robia tábory pre deti, sú práve prvky skautského programu. Sú to aktivity zamerané na život v prírode, napríklad byť nenápadný, ale vnímať svoje okolie, tiež na samotnú pomoc prírode. Takto učíme deti pracovať v tímoch, vysvetľovať im, ako správne viesť tím, snažíme sa ich pomocou aktivít naučiť samostatnosti, rozvíjať všetky zložky osobnosti.

Popíšte nám váš pracovný deň v tábore.

– Deň v skautskom tábore sa začína o siedmej hodine, a to budíčkom. Deti majú päť minút, aby vstali, obliekli sa a vyšli zo stanov na rozcvičku. Tú sa snažíme robiť prostredníctvom rôznych hier. Nasleduje čas na rannú hygienu. Píska sa príprava na nástup a všetci si obliekame rovnošaty (košele a šatky). Nasleduje nástup – začiatok dňa, vztýčenie vlajky, spievanie skautskej hymny. Potom deťom povieme, čo ich asi v tento deň čaká. Šup na raňajky, po nich chvíľa času na prezlečenie alebo upratanie stanu – poriadok musí byť. Začína sa prvý blok doobedného programu, desiata a druhý dopoludňajší blok.
Obed a poobede osobné voľno, ktoré môže každý tráviť ako chce. Popoludní sú tiež dva bloky programu, ktoré však často spájame do jedného dlhšieho. Večera, znova nástup – ukončenie dňa a večerný program. V noci máme tiež stráže, traja až štyria ľudia, ktorí sa menia každé dve hodiny. Strážia tábor pred nežiaducimi návštevami, či už zvierat, alebo ľudí. A my ostatní zalezieme unavení do spacákov. Ťažko sa mi takto v krátkosti objasňuje, čo všetko v tábore robíme. Je toho omnoho viac a treba to jednoducho zažiť. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava