Kynológovia skladali skúšky v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. augusta 2010, 13:24
  • Autor:Igor Paulech, foto: A. Kollár

Piešťanský kynologický klub Bodona minulý týždeň žil Letným výcvikovým táborom. Počas niekoľkých dní sa desiati psovodi zo šiestich slovenských klubov pripravovali so svojimi miláčikmi na sobotňajšie skúšky.

Nitriansky rozhodca Ján Šaliga sledoval každé zaváhanie psích zverencov, ale aj ich majiteľov. Celý minulý týždeň bol pre majiteľov a cvičiteľov psích miláčikov nabitý zdokonaľovaním povelov a prípravou na nadchádzajúce skúšky. Záver týždňa síce týmto milovníkom nemeckých ovčiakov do istej miery znepríjemnil dážď, no ani to ich neodradilo od práce.

Úvod preskúšavania v sobotu skoro ráno tiež pokropila riadna spŕška dažďovej vody. Sedem účastníkov tábora sa v takýchto podmienkach muselo popasovať s prvou disciplínou – hľadanie stopy. Psy v stanovenom čase museli vyhľadať a označiť podľa pachovej stopy na určenej dráhe dva ukryté predmety s rozmermi 5×10 cm.

Následne priamo v areáli kynologického klubu začalo preskúšavanie poslušnosti a obrany. V tejto časti chlpáči museli preukázať, ako spolupracujú so psovodmi. Hodnotila sa hlavne rýchlosť, precíznosť a prevedenie úkonov. „Rozhodcovia sa pozerajú aj na celkové správanie psa. Hodnotia jeho prejav. Náročnejšie sú povely, ktoré dáva psovod už rukou bez vôdzky. Pes musí správne reagovať na pohyby tela. Začali sme však aj so skúškami vo výškach – pes sa pohybuje v dvojmetrovej výške po rebríkoch,“ hovorí predseda Kynologického klubu Bodona Milan Komadel.

V časti obrana už ide o zaistenie ochrany psovoda alebo určitého predmetu. Súčasťou je i revírovanie – vyhľadávanie a označenie osoby v teréne. Umelé zátarasy tu nahrádzajú stromy. V tejto časti skúšok prácu figuranta vykonával Jozef Piovarči z Piešťan.

Na otázku, ako sa darilo psovodom na skúškach, odpovedal rozhodca z Nitry: „Myslím si, že dobre. Mnohé zo psíkov majú veľký potenciál. Treba však podotknúť, že pokiaľ psovodi trénovali celý týždeň dvojfázovo a v sobotu sme mali skúšky, pes potrebuje určitý čas na regeneráciu, aby mohol podať vrcholový výkon.“ Podľa slov M. Komadela po celotýždňovom tréningu sa deň pred sobotnými skúškami na cvičisku niesol v oddychovej a pokojnej atmosfére.
Po sobotných skúškach sa Ján Šaliga ponúkol, že psovodom pomôže s tréningom. Niektorí využili jeho rady a sledovali ho pri práci so psami. „Podľa mňa najdôležitejšia je úvodná a dokonalá teoretická príprava. Bez poznania vlastností psíkov, bez poznania povahy či fungovania vzťahu so psom by sa nemalo vôbec vkročiť na cvičisko,“ hovorí J. Šaliga.

Piešťancom napríklad poradil, ako zdokonaliť časť výcviku obrany. Na cvičenie útoku by podľa neho mali využívať skôr postroj na gumenej vôdzke ako retiazku. „Na gume sa dá obrana trénovať dlhšie. Retiazka tlačí na hrtan, na žily a pes sa skôr unaví. Automaticky cúva a v požadovanej agresivite nepodáva výkon. Myslím si, že tréning v postroji a na gume je ideálny,“ dopĺňa rozhodca.
Zo siedmich účastníkov skúšok nakoniec úspešne skončili štyria. Práve cez prvú časť – stopu – sa nepodarilo dostať trom psovodom. Kynológov z Bodony podporuje i mesto. Tento rok im prispelo na nákup kynologického vybavenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav