Útulok bojuje s nebezpečnou infekciou

  • Spravodajstvo
  • 6. augusta 2010, 15:26
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – S túlavými mačkami sa v Piešťanoch, ale aj v iných mestách stretneme prakticky všade. Žijú v blízkosti sídlisk či stavenísk, v parkoch, pri rodinných domoch.

Túlavé mačky sú často zdrojom nebezpečných infekcií

Vyhľadávajú  najjednoduchší zdroj potravy – od ľudí, ktorí im bez uváženia dávajú pravidelne žrádlo. Pritom si však neuvedomujú, že prikrmovanie túlavých zvierat je priestupkom, ktorý je trestaný blokovou pokutou.

Mačky z ulice nekŕmiť!


Divo žijúce mačky sú odkázané na prikrmovanie len v mimoriadne extrémnych podmienkach. Sú to predátori, lovci a dokážu sa uživiť samy. Problémom je, že takéto dodatočné kŕmenie zvyšuje ich reprodukciu. Do jedného roka je mačka schopná vrhnúť mláďatá aj trikrát, a to približne štyri až päť mačiatok naraz. V priaznivých podmienkach dochádza, samozrejme, k ich premnoženiu. Najvhodnejším riešením je odchyt týchto zvierat, preliečenie a neodmysliteľná je sterilizácia.

Väčšina z nich predstavuje zdroj rýchlo sa rozširujúcej nákazy, sú tiež zablšené, majú svrab a trpia očnými infekciami. Odchyt je veľmi problematický, pretože mačky sú inteligentné zvieratá a pri opakovaných situáciách dokážu lepšie odhadnúť hroziace nebezpečenstvo.

Piešťany nie sú výnimkou


Pracovníci miestneho útulku zvierat majú rozmiestnené odchytové klietky po meste, napríklad i na Ulici A. Dubčeka. Aby prilákali túlavé mačky, prechodne ich na týchto miestach prikrmovali. Túlavé zvieratá si následne zvykli na konkrétne osoby, ktoré sa ich neskôr mohli aj dotknúť a aj odchytiť. „Nevrátili sme ich však na pôvodné územie. Niekoľko mačiek sme umiestnili v rozsiahlej záhrade nášho aktivistu. V krátkom čase tu zlikvidovali všetky hlodavce napriek tomu, že boli naďalej prikrmované. Toto by sa malo využívať iba v prípade, že mačky budú po odchyte kastrované. Inak aj my by sme sa tým dopustili priestupku,“ hovorí vedúca útulku zvierat v Piešťanoch Ľubomíra Baleková.

Pracovníci Slobody zvierat v Piešťanoch v súčasnosti riešia závažnú situáciu – karanténu v mačacích kotercoch. Je to z dôvodu vysokoinfekčného ochorenia peritonitídy. Ľudia však neustále nosia do útulku malé mačiatka, ktoré ďalej rozširujú nákazu, keď sa dostanú do kotercov. Za posledné týždne podľa informácií dobrovoľníkov z útulku im pribúdajú takmer denne nové mačiatka. „Ľudia ich nechávajú tiež v škatuliach pred útulkom, dokonca jedna pani nechala dve mačiatka aj s odporúčajúcim listom, že sa nemôže o ne ďalej starať, aj napriek vypísanej karanténe pre mačky na dverách útulku,“ upozorňuje Ľubomíra Baleková.

Podľa jej slov sterilizované mačky sa viac nemôžu rozmnožovať a bránia si svoje teritórium pred inými mačkami. Dožívajú sa maximálne dvoch rokov, takže nehrozí premnoženie. Takto sa udržiava na ustálenej úrovni aj boj s hlodavcami. „Je oveľa jednoduchšie korigovať a kontrolovať populáciu divo žijúcich mačiek, ako bojovať s premnoženými potkanmi či inými hlodavcami,“
dopĺňa Ľ. Baleková.

Útulok nie je miesto pre divé mačky


„Voľne žijúce mačky v útulku držať nemôžeme. Bolo by to týranie zvierat, navyše kapacita piešťanského útulku by sa musela zvýšiť, na čo nie sú peniaze a ani ľudia. Skúsenosti nás však poučili, že tým najväčším problémom nie sú voľne žijúce mačky. Najväčším problémom sú nezodpovední chovatelia, ktorí nedajú svoje zvieratá sterilizovať, a keď sa mačiatka narodia, jednoducho ich pohodia alebo prinesú pod rôznymi zámienkami do útulku. Najhoršie je, ak ich prinesú vo veku do piatich týždňov, keď ešte nevedia samy papať a sú odkázané na matkino mlieko,“ vysvetľuje vedúca útulku.

Odchov takýchto mačiatok je nesmierne náročný. Navyše, mnohé z nich napriek snahe pracovníkov neprežijú, pretože bez materinského mlieka nezískajú potrebnú imunitu. Námaha opatrovateľov a vysoké finančné náklady sú potom zbytočné.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana