Strieľaním z kanóna chránia úrodu

  • Spravodajstvo
  • 6. augusta 2010, 15:30
  • Autor:A. Balková

VESELÉ – Je prirodzené, že každý pestovateľ sa snaží svoju úrodu ochrániť. Aj ovocinári vo Veselom, keďže majú vysadených viac ako 100 hektárov ovocných sadov, majú vážny rešpekt pred každou búrkou.

Každá i menšia búrka im môže spôsobiť problémy, a preto hľadajú rôzne spôsoby, ako minimalizovať neželané následky. Existuje však málo možností, ako sa vyhnúť ničeniu úrody ľadovcom. Najúčinnejšie sa zdá vystavať siete proti ľadovcom nad celou výsadbou alebo použiť generátor rázovej vlny – takzvaný kanón.

„Tento kanón je na Slovensku unikátom, pretože sa nachádza iba v našom regióne. Ovocné sady vo Veselom, jahodové plantáže v Borovciach a majetky obyvateľov v tejto oblasti chráni už štvrtú sezónu. Už niekoľko rokov v našej obci krúpy nepadali,“ povedal nám predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

História využívania takéhoto zariadenia sa začala pred viac ako 150 rokmi. Boli to najprv talianski poľnohospodári, ktorých kanón pracoval na karbid a obsluhovali ho ručne. Posledných 25 rokov využívajú kanón najmä vinohradníci a ovocinári vo Francúzsku, Španielsku, Rakúsku a Belgicku, v USA a Austrálii. Dnes sa používa acetylénový plyn a kyslík a kanón sa dá ovládať diaľkovo.

Ako vynález funguje?



Výbušná zmes acetylénu a kyslíka sa zapáli v dolnej časti zariadenia. Energia, ktorá prechádza hrdlom kanóna, sa mení a v hornej časti, kde dosahuje najvyššiu silu, sa stáva tlakovou vlnou. Ďalej sa vlna rozkmitá a v atmosfére nastane proces premiešania masy vzduchu. Zariadenie opakovane vystreľuje vlny každých šesť sekúnd počas doby, keď sa približuje búrka. Pokračuje dovtedy, kým neprejde cez danú oblasť. To, čo by inak padlo ako ľadovec, skončí v podobe dažďa. Dôležité je, aby zariadenie bolo v činnosti počas približovania sa búrky, a tak mohlo pôsobiť na vytvárajúci sa ľadovec. Stroj nemôže zničiť ľadovcové krúpy, ktoré už boli vytvorené v oblakoch. Preto sa spúšťa asi 20 minút predtým, než sa ľadovcové mraky dostanú nad oblasť, ktorú chceme ochrániť.

Neohrozujeme týmto samotnú prírodu?


Odpoveď na túto otázku si kládli odborníci napríklad vo Francúzsku, Belgicku a iných krajinách. Po výskumoch zistili, že na opakované používanie kanónu si zvykli vtáky, zajace a iné zvieratá žijúce v blízkosti polí. U vtáctva nedochádzalo k opúšťaniu hniezd z dôvodu šoku. Dažďový cyklus výstrely z dela tiež vôbec neovplyvnili. Jedinou negatívnou stránkou, ktorá najviac prekáža ľuďom, je pomerne silný zvuk pri prevádzke. Preto sa aj v súčasnosti hľadajú spôsoby, ako vytvoriť protihlukové bariéry. Pestovateľom záleží na tom, aby nemali ľadovcom poškodenú a zničenú úrodu, veľké ekonomické straty, ale rovnako im záleží aj na tom, aby nemali vážne poškodené a zničené medziľudské vzťahy.
Meranie hluku spôsobeného činnosťou generátora rázových vĺn

Nezávislá akreditovaná spoločnosť vykonala v obci Veselé meranie imisií hluku vo vonkajšom prostredí. Výsledky merania preukázali, že namerané hodnoty neprekročili prípustné hodnoty hluku uvádzané podľa Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií. Ochrana zdravia pred hlukom je zabezpečená, ak posudzované hodnoty nie sú vyššie ako tie prípustné. Prípustná úroveň pre deň  a večer je 50 dB, pre noc je 45 dB. Pri meraní v obci a rodinných domoch bola zistená hodnota pre deň 42,4 dB, večer 47,2 dB a v noci 44,2 dB. Výsledky teda nepreukázali nadmerný hluk pri činnosti generátora rázových vĺn. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana