Obyvateľ Doliny: „Odrezali nás od sveta!“

  • Spravodajstvo
  • 6. augusta 2010, 09:19
  • Autor:V. Dusíková

NOVÁ LEHOTA – Ľudia z Doliny v Novej Lehote sú cez prázdniny odrezaní od sveta. Kopaničiari, ktorí tu žijú celý život, sa ráno ani počas dňa nedostanú do Nového Mesta nad Váhom a ani do Piešťan.

„V júli prestane premávať školský autobus a cez prázdniny sa my, starší ľudia, ktorí tu žijeme, nemáme možnosť dostať ani do obchodu, ani k lekárovi,“ posťažoval sa 80-ročný Štefan Bednár. „Ak chcem nakúpiť, musím prejsť šesť kilometrov k najbližšej zastávke v Novej Lehote. Jediný autobus, ktorý sem do Doliny zachádza, je spoj z Piešťan, ktorý prichádza o pol štvrtej, dovezie robotníkov a o štvrtej odíde preč. Čiže tento autobus nám, dôchodcom, ktorí tu žijeme, je skoro nanič. A ja už z Doliny na najbližšiu zastávku pešo ani neprejdem, pretože nevládzem. Okrem mňa je tu asi osemnásť starších ľudí, ktorí majú podobné problémy,“ dodáva nahnevane.

Nech sa stará starosta

Starý pán pripomenul, že ešte minulý rok sa vybral do Trenčína, kde sa pokúšal na príslušných miestach samosprávneho kraja vybaviť spoj pre občanov Doliny. Tam ho odporučili na starostu. „Nech sa stará on, veď od toho je starosta,“ povedali mi úradníci a už som bol vybavený.
„O probléme vieme, snažíme sa ho riešiť už viac rokov. Privatizáciou autobusovej dopravy došlo k tomu, že dopravný podnik začal obmedzovať i rušiť nerentabilné spoje. Pretože štát prestal dopravcom vyrovnávať stratu v potrebnej výške, začali obmedzovať spoje. To je i náš prípad,“ vysvetľuje starosta obce Nová Lehota, Bohuslav Plačko.

Dozvedeli sme sa, že školský spoj, ktorý premáva od septembra do júna, býva z Doliny obsadený minimálne. Nachádzajú sa v ňom maximálne traja ľudia, aj to nie každý deň. „Autobus z Doliny chodí zväčša bez pasažierov, obsadia ho až školáci, ktorí nastupujú na zastávke v dedine Nová Lehota,“ tvrdí starosta. Riaditeľ SAD Piešťany mu síce navrhol, že autobus do Doliny môže dochádzať, ale stratu musí obec vykryť z vlastných zdrojov.

Malá obec si autobus nemôže dovoliť

„Uznajte, prosím, na uhradenie straty maličká obec, akou sme my, nemá finančné prostriedky. A aké by to bolo voči ostatným občanom na ďalších osadách. Tam spoje nie sú zabezpečené počas celého roka a ani nikdy neboli. V minulosti tam žilo 25 až 45 ľudí vrátane školopovinných detí,“ argumentuje B. Plačko.

Starosta ešte v roku 2008 oslovil okrem piešťanského autodopravcu aj SAD Nové Mesto nad Váhom a Trenčiansky samosprávny kraj. „Pánovi Štefanovi Bednárovi som osobne vysvetľoval, ba dostal aj k nahliadnutiu kópiu odpovede zo SAD Nové Mesto nad Váhom. Tvrdil, že to sám vybaví, preto sme mu v jeho mene napísali potrebné žiadosti,“ argumentuje Plačko. „Osobne mi je ľúto, že občania z osady i obce prichádzajú o možnosť dopraviť sa na potrebné miesto, ale túto skutočnosť som nezapríčinil ja ani nikto z poslancov, ale doba, v ktorej žijeme. Spoj začne premávať od prvého septembra, fungovať bude iba počas školského roka,“ dodáva na záver hlava obce.

Riešenie by sa našlo

„Myslím si, že situácia by sa dala vyriešiť, len by musel niekto pohnúť rozumom a hlavne – musel by chcieť,“ povedal nám cestujúci z Novej Lehoty, ktorý si neželá byť menovaný. „Určite by sa našiel niekto z čerstvých nezamestnaných absolventov, ktorý by privítal možnosť polročnej praxe. Tú by preplácal štát, ak by bol evidovaný na úrade práce. A v rozpočte obce by sa možno našli prostriedky na nejaké staršie osobné auto, ktoré by na zavolanie mohlo odviezť starých ľudí k autobusu do Novej Lehoty. Dva prázdninové mesiace by uchádzač o zamestnanie ‘taxikárčil‘ pre obec, ktorá by si mohla prevádzku motorového vozidla dať do nákladov. A možno by takéhoto pomocníka privítali aj pri vybavovaní rôznych iných záležitostí potrebných k chodu obce.“  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda