Obnova „piešťanských pľúc“ v nedohľadne

  • Spravodajstvo
  • 6. augusta 2010, 15:22
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Mestský park v súčasnosti poskytuje únik pred páliacim slnkom v príjemnom chládku a prostredí vysokých starých zelenáčov. Väčšie trávnaté plochy však trpia. Podľa názorov mnohých Piešťancov sú vyschnuté a zožltnuté.

Odborníci tvrdia: Mestský park je VEĽMI STARÝ, potrebuje REVITALIZÁCIU

V parku totiž nenájdeme komplexný závlahový systém. Okrem toho sa na drevinách začína prejavovať aj vek. Pracovníci Služieb mesta Piešťany a referátu životného prostredia Mestského úradu Piešťany v parku vytypovali 25 stromov, ktoré svojím stavom môžu ohroziť okoloidúcich.

Stará technika dožíva


Pracovníci strediska verejnej zelene Služieb mesta Piešťany (SMP) sa starajú o mestský park. Na zavlažovanie využívajú okrem rozvodov pri Kursalone a amfiteátri už iba staručké polievacie auto. „Vozidlo je už veľmi staré, zatiaľ nám síce stačí, no problémy nastanú pri akejkoľvek poruche. K dispozícii máme ďalšie dve malé cisterny,“ hovorí riaditeľ Služieb mesta Piešťany Ernest Jančina.
Mesto sa v minulých mesiacoch usilovalo o získanie financií z Európskej únie na nákup čistiacej techniky. V rámci tohto grantu by sa mohli kúpiť aj prostriedky na polievanie. S týmto projektom však neboli úspešní. „Pri ďalšej vhodnej výzve sa pravdepodobne pokúsime o získanie financií. Prípadne polievaciu techniku budeme musieť zadovážiť z mestských prostriedkov,“ dopĺňa E. Jančina.

Stromy sú staré a nebezpečné


Tridsiatka pracovníkov strediska verejnej zelene SMP sa stará o mestský park. Okrem spúšťania závlah pravidelne kosia trávniky a robia ďalšie činnosti. Okrem nich samostatne pracujú a o zeleň sa starajú aj štyria arboristi. Už približne rok SMP využívajú na orezávky a starostlivosť vysokozdvižnú plošinu. „V súčasnosti chceme pripraviť pre niekoľkých zamestnancov školenie, aby následne mohli pracovať s horolezeckou technikou,“ hovorí riaditeľ SMP.

Niekoľko stromov v parku však nie je v dobrom stave. V posledných týždňoch pracovníci SMP a mestského úradu vytypovali až 25 drevín, ktoré sú nebezpečné a mali by sa odstrániť. Túto situáciu komplikuje fakt, že celý mestský park je vyhlásený za pamiatkovú zónu. Pri výrube je teda potrebné stanovisko Krajského pamiatkového úradu v Trnave. „Ľudia môžu tieto výruby chápať, že odchádza kus histórie, no pokiaľ sú stromy životu nebezpečné a hrozí, že spadnú, je správne túto situáciu riešiť aj výrubom. V parku bolo odporučených viacero stromov na riadny výrub,“ hovorí manažérka strediska verejnej zelene SMP Janka Jezerská. Podľa nej stromy ťažko zvládajú stresové situácie. Problémy s drevinami mali vraj tiež v Sade Andreja Kmeťa, kde
z niektorých museli odstrániť až 40 percent koruny.

„Trnavský Krajský pamiatkový úrad súhlasil s výrubom stromov, ktoré sú suché, choré a život ohrozujúce. Mesto Piešťany súhlasí s výrubom 13 kusov drevín. Ostatné stromy – 12 kusov – budú ošetrené podľa odporúčaných opatrení,“ hovorí referentka pre zeleň a ochranu prírody Radomila Škodná.

Parku chýba závlahový systém


Stále otvorenou otázkou je rekonštrukcia a revitalizácia celého územia mestského parku. Odborníci sa zhodujú, že park je veľmi starý a potrebuje obnovu viacerých častí. „Výhľadovo by sa malo postupovať podľa dokumentu generelu verejnej zelene. Bolo by dobré, keby sa v rámci rekonštrukcie parku uvažovalo aj s obnovou športovísk, cestičiek, alejí. Zaujímavé by bolo, keby sa obnovila bývalá ružová záhrada,“ dopĺňa manažérka strediska verejnej zelene.
Podľa krajinnej architektky a poslankyne mestského zastupiteľstva (Strana zelených) Evy Wernerovej je park v súčasnosti pomerne nefunkčný. Jednu z najväčších nevýhod vidí v neexistujúcom závlahovom systéme.

„Mrzí ma, že počas kritických – letných mesiacov je park suchý. Strácajú sa však aj špičkové kvetinové výsadby. Kedysi boli na vynikajúcej úrovni, dnes sú štandardné. Je načase pripraviť a vypísať architektonickú súťaž na obnovu parku. Mojou osobnou snahou by bolo toto zrealizovať ešte počas tohto roku,“ hovorí E. Wernerová. Rekonštrukcia podľa nej je dlhodobý a finančne náročný proces. Bolo by dobré obnoviť športové časti, historické aleje, ale i pripraviť novú výsadbu. Potom už podľa projektu postupovať etapovite a systematicky na celkovej obnove.

Na porovnanie kúpeľného a mestského parku E. Wernerová odpovedala: „V týchto dňoch je najviac viditeľné to, že kým v meste je tráva suchá a zožltnutá, na Kúpeľnom ostrove vďaka závlahe je všetko zelené. To je však technická vec. Podľa môjho názoru sa s kúpeľným parkom pracuje precíznejšie. Je to tiež finančná záležitosť, zdá sa mi však, že kvetinová výzdoba nie je taká ako v minulosti, no oproti mestu je zaujímavejšia a atraktívnejšia.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana