ZÁHRADA: Echinacea – nenáročná na pestovanie

  • Nezaradené
  • 13. júla 2010, 14:54
  • Autor:

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako používať echinaceu.

Echinacea je v posledných rokoch obľúbenou trvalkou, hlavne pre svoju nenáročnosť, ako aj nepretržité kvitnutie. Jej domovom sú stredné a východné štáty USA. Túto rastlinu už pred stovkami rokov používali v ľudovom liečiteľstve indiánske kmene, ktoré ju nazývali „divoký kvet prérie". Jej korienky používali na ošetrenie nehojivých rán, hnisavých zápalov a na rany po uštipnutí hadom. Do Európy sa dostala začiatkom 20. storočia a stala sa špičkovým prípravkom na zvyšovanie obranyschopnosti organizmu.
Vysádza sa do vlhkej pôdy bohatej na živiny. Pôda však nesmie byť nadmerne vlhká. Vzdialenosti medzi rastlinami by mali byť 35-40 cm. Vysádzame ju na slnečné až polotienisté miesto. Je nenáročná na pestovanie, ale vďaka výžive kvitne bohatšie. Rozmnožuje sa výsevom, pričom semienka klíčia na chlade alebo delením. Echinacea je odolná voči zime. Užívanie prípravkov obsahujúcich výťažky z tejto rastliny sa osvedčilo v obdobiach zvýšeného výskytu chrípkových nákaz v studených a vlhkých ročných obdobiach. Pri vonkajšej aplikácií účinne hojí rany a zranenia. Tlmí vnímanie bolesti. Je vhodná aj pri hemoroidoch, kŕčových žilách, bercových vredoch, kde by sa mala užívať vnútorne i zvonka. Echinacea sa používa na prevenciu infekčných ochorení a k celkovému posilneniu imunity.
Slúži ako podporný prostriedok pri liečbe kataru horných dýchacích ciest, zápalu mandlí a hrtanu, zápalu dutín, chrípky, angíny či nachladnutia, chronických zápalov močového mechúra, ženských pohlavných orgánov, prostaty, zápalu uzlín a pri sklonoch k hnisaniu. Preventívne alebo vnútorne sa echinacea používa vo forme čaju. Jedna kávová lyžička nadrobno posekanej drogy sa nechá 10 minút lúhovať v pohári vriacej vody. Pije sa jeden až trikrát denne počas 2-3 týždňov. Účinok sa prejaví až po dvoch týždňoch. Nepoužíva sa však dlhodobo, medzi užívaním sa robia dlhšie prestávky.
Pri zápaloch kĺbov možno echinaceu kombinovať s rebríčkom, prípadne s vresom a plodmi jarabiny. Tinktúra sa pripraví ponorením jednej polievkovej lyžice drogy do 0,1 l liehu. V uzatvorenej nádobe sa nechá lúhovať tri týždne až mesiac. Potom sa tinktúra precedí cez husté sito alebo plátno. Používa sa najmä do mastí, ktoré sa natierajú na rany, ekzémy, kŕčové žily a preležaniny. Masť môžeme pripraviť z 10 g tinktúry a 90 g nesolenej masti. Tinktúra sa po kvapkách dobre rozmieša v masti a natiera sa niekoľkokrát denne v tenkej vrstve na postihnuté miesta na koži.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina