Rastliny chránime proti plesniam

  • Nezaradené
  • 1. júna 2010, 16:27
  • Autor:

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch vysvetľuje, na čo treba dávať pozor po daždivých dňoch.

Daždivé počasie napomáha rozvoju hubovitých chorôb na úžitkových, ale aj okrasných rastlinách. Vlhkosť podporuje hlavne vznik plesní, ktoré napádajú teplomilné rastliny a následne umožňujú aj rozvoj škodcov.

Prejavy napadnutia plesňou zemiakovou – fytoftórou sú typické a dajú sa ľahko rozlíšiť. Prvé príznaky sa najčastejšie prejavujú na listoch. Od špičky alebo od okrajov listov vznikajú najskôr žltkasté, potom sivohnedé až čierne škvrny. Na rube listov sa na rozhraní medzi zdravým a napadnutým pletivom vytvára belavý povlak mycélia.

Niekedy sa prvé príznaky infekcie plesňou zemiakovou objavujú na hornej časti stoniek. Typickým príznakom sú golierovité tmavé škvrny, ktoré sa postupne zväčšujú. Stonky sú oslabené a často sa v mieste napadnutia lámu. Pokiaľ sa porast včas neošetrí, obvykle celá vňať sčernie a zhnije. V posledných rokoch sa výskyt stonkovej plesne rapídne zvýšil, čo súvisí s nástupom nových agresívnejších foriem tohto patogéna, a to nielen na zemiakoch, ale aj na rajčiakoch a príbuzných rastlinách. Sú zvyčajne príznakom primárnych infekcií, čo znamená, že plesňou zemiakovou boli v čase zberu napadnuté hľuzy, určené na sadenie.

Príznakom napadnutia hľúz sú hnedasté alebo šedivé vpadnuté škvrny s oloveným nádychom. Jednoznačne ťažisko ochrany proti plesni zemiakovej spočíva v chemickej ochrane – používaní fungicídnych prípravkov. V súčasnosti je na Slovensku registrovaných aj niekoľko novších prípravkov na ochranu proti plesni zemiakovej.
Pleseň cibuľová, často nazývaná aj perenospóra, v dôsledku predčasného poškodenia vňate znižuje úrodu o 15 až 20 percent. Jej šírenie podporuje predovšetkým vysoká vzdušná vlhkosť. Najvhodnejším pestovateľským stanovišťom sú preto slnečné miesta, kde je dostatočné prúdenie vzduchu a rastliny sa odporúča pestovať vo voľnejšom spone. Zalievanie alebo rosenie na list, najmä neskoro poobede či večer, nie je vhodné.
Vo vlhkých polohách sa jej pestovanie nezaobíde bez chemickej ochrany. Použité postreky však iba zabraňujú vzniku infekcie, ale neobmedzujú priebeh choroby v rastlinách, ktoré sú už infikované. Ochranu proti chrastavitosti na jadrovinách treba vykonať ihneď, ako to len bude možné, potom najmenej o ďalšie tri týždne, počas ktorých budú potrebné dve ošetrenia. Proti múčnatke stačí ošetrovať približne o 10-14 dní a následne podľa počasia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián