Lúka: Vodou zásobuje celé Slovensko

  • Spravodajstvo
  • 19. apríla 2010, 15:51
  • Autor:Igor Paulech

LÚKA – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. V tomto čísle je to Lúka.


Lúka v číslach:
■ 610 – počet obyvateľov
■ 1740 ha – rozloha chotára
■ 1246 – prvá písomná zmienka
■ 1920 – súčasný názov obce
Prierez históriou
O prítomnosti pravekého človeka v oblasti Tematína svedčia nálezy keramiky z mladšej doby kamennej. V roku 1933 sa tu našla kamenná hladená sekerka. V neskorej dobe bronzovej tadiaľto pravdepodobne prechádzali obchodné cesty, ktoré spájali Považie s Ponitrím. Koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia na území obce Lúka našli fragment keramiky, zvyšky ohnísk, ľudské a zvieracie kosti ako dôkaz toho, že tu existovalo praveké sídlisko a pohrebisko. Z ďalších archeologických nálezov na hrade Tematín pochádza desať zlatých mincí, no ich datovanie vzhľadom na deformácie nie je možné určiť.
Lúka vznikla pravdepodobne po veľkom tatárskom plienení Považia v roku 1241 ako stredoveká osada pod tematínskymi kopcami. Súviselo to asi s budovaním hradu, ktorý mal v tom čase strážnu a signalizačnú funkciu. Lúka patrila pod panstvo hradu, pretože jeho majitelia boli súčasne i majiteľmi obce. V roku 1524 dal Ľudovít II. do zálohy hrad Tematín Alexejovi Thurzovi z Betlanoviec za čiastku 25-tisíc zlatých. Z posledného roku panovania Thurzovcov pochádza urbár Tematínskeho hradného panstva, kde sa uvádzajú informácie o obyvateľoch a poddaných z obce Lúka.
Dominantou samotnej obce je aj dnes renesančný kaštieľ, ktorý v roku 1674 vybudovala rodina Šándorovcov. Gašpar Šándor dal vyrobiť tabuľu s nápisom: „Beda tomu dvorovi, v ktorom rozkazuje krava volovi", pretože jeho žena Katarína často zasahovala do jeho záležitostí. Poslednými vlastníkmi kaštieľa bol grófsky rod Hardeggovcov.
Obecné symboly
Na historickom symbole obce Lúka – najstaršej pečati z roku 1676 – sú zobrazené štyri ruže. Na pečatidle z roku 1770 sú v ozdobnom štíte tri zvrchu vyrastajúce stonky s dlhými ostňami. Každá z nich má tri bobuľové plody. Zobrazená rastlina pripomína trnku. V hornej časti sú dve hviezdy a v kruhopise je text Pečať dediny Lúka. Erb obce pozostáva zo strieborného štítu, na ktorom sú vyobrazené tri zelené stonky s ostňami. Každá má tri modré trnky. V hornej časti sa nachádzajú dve modré hviezdy.
Oplatí sa vidieť
V obci Lúka možno obdivovať už spomínaný kaštieľ. Dvojpodlažná budova s nárožnými vežami a krytou manzardovou strechou je v súčasnosti pod správou Ministerstva vnútra SR. Vstup je riešený strmým priamočiarym schodiskom a prístupovou cestou. Interiéry sú prevažne renesančné. V parku kaštieľa sa nachádza baroková kaplnka sv. Márie Magdalény.V areáli sa nachádza aj jaskyňa Panny Márie a socha sv. Jána. V súčasnosti kaštieľ nie je prístupný verejnosti.
Najvýznamnejšou a turisticky najnavštevovanejšou lokalitou je zrúcanina hradu Tematín. Združenie na záchranu hradu Tematín pod vedením starostu obce Mod-rovka Romana Pomajba sa snaží o obnovu a zachovanie tejto zrúcaniny. K novodobým pamiatkam – stavbám patrí Kostol Bolestnej Panny Márie, ktorý bol vysvätený v septembri 2006. Prechádzka pri rieke Váh môže tiež poslúžiť na aktívne využitie voľného času.
Lúka dnes
Najvýznamnejšími a najväčšími zamestnávateľmi sú Coca-Cola Beverages Slovakia a spoločnosť, ktorá plní dojčenskú vodu Lucka. V súčasnosti je Lúka vybavená všetkými inžinierskymi sieťami. „Nová výstavba má kompletne urobenú kanalizáciu a odkanali-zované sú aj niektoré zo starých častí Lúky. Postupne sa snažíme dobudovať kanalizáciu v celej obci," hovorí starosta Vladimír
Vöröš. Minulý rok tu otvorili nové multifunkčné ihrisko s umelým trávnikom. Obecný úrad tiež vydáva časopis Info-Lúka trikrát do roka. Obec je členom Mikroregiónu Beckov, Zelená voda, Bezovec. Každoročne pripravujú vlastný kalendár s rôznymi témami, ktorý obyvatelia združených obcí dostávajú do domácností zadarmo. Obec sa v súčasnosti pustila do rozsiahleho projektu regenerácie centra.
Do konca marca vypílili staré stromy, ktoré nahradia ďalšou zeleňou. „V centre pribudne nový mobiliár a autobusová zastávka, naprojektované sú tiež chodníky, osadíme aj maketu hradu Tematín či informačné tabule," dopĺňa starosta. Projekt, ktorý je financovaný z eurofondov vo výške takmer 430-tisíc eur, by mal byť hotový do konca októbra tohto roku. Obec Lúka by mala začať s výstavbou novej bytovky, ktorú bude financovať zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z vlastných zdrojov. Vznikne tu aj nový stavebný obvod Lúka – Prielohy pre 28 rodinných domov.
Spoločenské vyžitie
Obec pripravuje počas celého roku spoločensko-kultúrne podujatia, ako napríklad stavanie mája, koncerty dychovej hudby, vianočné posedenie, stretnutie Úcta k starším a ďalšie. Spolupracuje tiež s miestnou jednotou dôchodcov. Do kultúrneho a športového života obce sa zapája i miestna základná škola. Túto tradíciu aktívne zachovával aj zosnulý riaditeľ Ján Dlhý. Na jeho počesť sa tu v roku 2009 konal prvý ročník Memoriálu Jána Dlhého vo futbale. K obľúbeným akciám minulého roka patrila aj silvestrovská zabíjačka. Tento rok sa 8. mája bude konať druhý ročník výstupu na hrad Tematín. V obci už dlho pôsobí hasičský zbor. Lúka sa tiež môže pochváliť výsledkami vo futbale – družstvo dorastencov i muži hrajú druhú triedu.
ZAUJÍMAVOSTI
Lúka bola prvou dedinou na Slovensku, v ktorej mali budovu pošty v rodinnom dome. Začiatkom novembra  2003 si ju otvorili manželia Kobelárovci v dome po starých rodičoch. Pošta už dnes nefunguje.V poslednom desaťročí vyrástol v obci nový obytný súbor. Je v lokalite bývalého majera a okrem rodinných domov tam vybudovali aj kostol, zasvätený Bolestnej Panne Márii.
V roku 1674 dala postaviť rodina  Šándorovcov na vŕšku nad Lúkou kaštieľ so štyrmi nárožnými vežami. Pôvodne bol postavený ako renesančný opevnený kaštieľ, no v druhej polovici 18. storočia ho prestavali v barokovom štýle. V októbri roku 1683 sa v ňom konalo aj valné zhromaždenie Nitrianskej župy. Neskôr patril kaštieľ rodine Medňanských, ktorá má v jeho areáli aj hrobku. V parku je baroková kaplnka sv. Magdalény.
V blízkosti futbalového štadióna vyrástla pre mladé rodiny nájomná bytovka s piatimi trojizbovými a tromi dvojizbovými bytmi. Nový domov v nej našlo osem rodín. Jej prvým nájomníkom  sa v roku 2006 stal Martin Gábor. Druhá bytovka, kde našlo miesto sedem rodín je v obvode Majer.
V Lúke vyviera prameň Šáchor, z ktorého sa plní aj kojenecká voda Lucka. Odberateľom pitnej vody je tiež spoločnosť Coca Cola a pitnou vodou z lúčanského prameňa sú zásobované aj vodovody v Lúke a susednej Modrovke.
Na Tematíne bolo vraj prepadlisko šarkana
V publikácii Dejiny obce Lúka od zostavovateľa Jozefa Karlíka, sú uvedené niektoré povesti o hrade Tematín. Jedna hovorí o šarkanovi, iná zase napríklad o zakliatej dievčine v tematínskej skale.
Povesť hovorí, že nahnevaný pán dal zavrieť opitého sluhu Ďura do žalára. Ten po chvíľke ticha začal kričať a volať o pomoc. Ľudia si mysleli, že žartuje, no keď ho chceli ráno vyviesť von, žalár bol prázdny. Objavili však veľkú dieru – prepadlisko šarkana. Aby si svoje domnienky potvrdili, na noc nechali v žalári zatvorenú ovcu. Ráno ju však nenašli. Rozhodli sa preto, nastražiť na šarkana pascu. Ďalší deň našli v žalári v okovách uväzneného šarkana. Poddaní ho strelami a palicami ho zabili. Pán po jeho uhynutí šomral na draka a vravel si, že potvora zobrala chamraď a pohrdla milostivou grófkou.
Z ľudového rozprávania sa zachovali aj novšie historky z Lúky a jej okolia.
Napríklad to, že pri Váhu sa prechádzali svetlonosi a strašili miestnych obyvateľov. Medzi ľuďmi sa tiež hovorievalo, že v kaštieli straší barón a chodí po miestnostiach s knihami, ktoré rozhadzuje. Jedna poverčivá žena zasa vraj uverila niekoľkým špiritistom, že jej mŕtvy syn je v nebi hladný. Poradili jej, aby mu každý deň nechávala na okne jedlo. Žena od toho času, každé deň nechávala niečo pod zub na okne.
Jej sused to vždy zjedol a ona dlho verila, že jej syn Miško si chodí z druhého sveta po jedlo. Ľuďom tiež naháňala strach stará ohorená vŕba bez konárov pri čiernom moste. Báli sa tadiaľ v noci chodiť, pretože tam vraj strašil muž bez hlavy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana