ZÁHRADA: Trávnik prevzdušňujte

  • Nezaradené
  • 6. apríla 2010, 14:37
  • Autor:

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom Piešťanského týždňa, ako sa starať o trávnik.

S nastupujúcou jarou sa ukazujú zelené plochy trávnika. Nezriedka sa stane, zvlášť ak snehová pokrývka trvala príliš dlho, že trávnik môže byť poškodený. Môžu sa objaviť lysiny, kde miestami vidno holú pôdu, ktoré má na svedomí pleseň snežná. S ošetrovaním trávnika začíname koncom marca alebo v prvej polovici apríla – podľa miestnych klimatických podmienok.
Prvým krokom je starostlivé vyhrabanie suchej trávy a starého lístia. Toto je veľmi dôležité, pretože zhnité steblá trávy a lístie ponechané v trávniku sťažujú prísun vody a vzduchu ku koreňom, tiež bránia prístupu svetla k novým výhonkom.
Keď sme trávnik takto vyčistili, pristúpime k ničeniu viacročných burín. Aj keď napríklad skorocel či púpava pekne kvitnú, pre náš čistý zelený trávnik sú to nežiadúce buriny, ktoré sa ľahko rozmnožujú a veľmi rýchlo expandujú. Majú hlboké korene a podľa našej praxe najúčinnejším prostriedkom na ich ničenie je ostrý nôž, ktorým burinu vykrojíme, pokiaľ možno s celým koreňom. Hovoríme o ručnom vypichovaní. Je to metóda síce pracná, ale účinná. Na väčších plochách využívame chémiu, selektívny herbicíd (napr. Bofix).
Ďalším dôležitým krokom je hnojenie. Na našom trhu je v súčasnosti dostatočný výber priemyselných hnojív na trávniky. Pri výbere si treba dôkladne preštudovať zloženie a spôsob aplikácie. Na jarné hnojenie sa odporúča priemyselné viaczložkové hnojivo s obsahom základných živín N,P,K, obohatené o stopové prvky.
Trávniku na jar veľmi prospieva prevzdušňovanie. Uspokojujúce výsledky dosiahneme ručným prevzdušňovačom, ktorý má veľké duté zuby, alebo pojazdným prevzdušňovačom. Vzniknuté otvory prispievajú k prevzdušneniu pôdy a následnej regenerácii trávnika. Odporúča sa zasypať ich čistým pieskom. Odľahčuje to pôdu a zvyšuje jej priepustnosť, a tým odvodnenie trávnika. Pri tomto postupe môžeme ničiť aj mach. Účinnejšie je však použitie zelenej skalice, ktorou sa trávnik poleje. Keď mach odumrie, vyhrabeme ho železnými hrabľami.
Pri jarnom ošetrovaní trávnika sa zameriame tiež na úpravu jeho okrajov pri múrikoch, palisádach a iných vyvýšených prvkoch, kde sa s kosačkou nedostaneme. Okolo týchto vyrežeme 10-15 cm pás mačiny. Uľahčí to neskoršie kosenie okrajov trávnika.
Odumreté alebo inak poškodené miesta v trávniku nanovo vysejeme, pokiaľ možno tou istou miešankou, akou sme trávnik zakladali, aby sme zabezpečili rovnaký odtieň a kvalitu trávnika. Iný spôsob obnovy poškodeného miesta je hotovými dielmi pekného a zdravého trávnika. Poškodené miesto ostrým nožom vyrežeme, najlepšie v pravidelnom tvare štvorca alebo obdĺžnika, a na jeho miesto položíme obdĺžnik nového trávnika. Predtým nezabudnime skypriť pod ním zeminu. Vymenené časti dobre utlačíme a dostatočne zavlažíme.
Takto ošetrený a zregenerovaný trávnik sa nám odmení tým, že bude celý rok pekný, hustý a sýto zelený. Nesmieme však zabudnúť na pravidelné kosenie a závlahu v čase dlhotrvajúceho sucha.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián