Videoreportáž: Za teplo im účtujú rovnakú sumu!

  • Spravodajstvo
  • 6. apríla 2010, 14:11
  • Autor:online redakcia, video: P. Sedláčik

PIEŠŤANY – Predstavte si, že vlastníte kotolňu, ktorú ste si odkúpili spolu s bytmi. Je tam však správca, ktorý ju prevádzkuje a za teplo platíte rovnakú čiastku, akoby kotolňa bola vo vlastníctve prevádzkovateľa! Tento problém trápi niekoľkých obyvateľov bytovky na Ulici N. Teslu.

Požadujú nižšiu cenu
Celý kolotoč okolo vykurovania a kotolne nastal, keď si obyvatelia Ulice N. Teslu č. 24 a 26 v roku 2005 odkúpili od Bytového podniku Piešťany (BPP) do svojho vlastníctva bytové a nebytové priestory v bytovke. V týchto priestoroch bola aj nová kotolňa. Obyvatelia ešte pred kúpou začali rokovať s BPP o nových cenových podmienkach za vykurovanie bytovky. „Po odkúpení kotolne za viac ako 33-tisíc eur nám bytový podnik stále účtoval rovnakú sumu za teplo – nič sa nezmenilo. Podľa mňa cena už vtedy mala byť nastavená na základe reálnych nákladov na vykurovanie a nie, akoby sme kúrili stále z centrálneho zdroja. Podľa našich informácií by mala byť až okolo 7-8 eur za gigajoul nižšia," hovorí nespokojná vlastníčka bytu Gabriela Tabáková. Bytový podnik však vo svojom stanovisku tiež uvádza: „Kotolňa bola na základe zmluvy o výkone správy domu zaradená medzi regulované objekty. Za teplo vyrobené v kotolni účtujeme cenu podľa rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o maximálnej cene tepla."
Podobné problémy s BPP mali aj obyvatelia z bytovky na Partizánskej ulici. „Bytový podnik nás asi osem rokov ‚ťahal za nos‘, že nemáme spolu s bytmi kúpenú kotolňu. V zmluve však uviedli aj plynovú prípojku, hoci v našom dome je všetko na elektrinu," hovorí o svojich skúsenostiach jedna z obyvateliek Partizánskej. Obyvatelia domu zmluvu o správe s bytovým podnikom zrušili. „Neviem, ako sa BPP staral o našu kotolňu, no museli sme po kontrole investovať približne dvetisícpäťsto eur na opravy," dopĺňa pani z Partizánskej. V súčasnosti sú obyvatelia tohto bytového domu pod správou inej spoločnosti a podľa ich informácií za teplo platia v prepočte až o asi 20 eur za gigawatt menej.
Rozhodnutie schôdze neuznané
Nespokojní obyvatelia bytovky na Nikola Teslu sa tiež rozhodli zrušiť bytovému podniku správu domu. Počas schôdze vlastníkov bytov to odsúhlasili nadpolovičnou väčšinou. „Po schôdzi sme z BPP dostali list, že zmluvu o výkone správy je možné zrušiť iba na základe rozhodnutia dvojtretinovej väčšiny všetkých vlastníkov," pokračuje G. Tabáková. „Zisťovala som si priamo u spoluautorky zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestoroch Jaroslavy Zányiovej, ktorá mi potvrdila, že stačí nadpolovičná väčšina." Na nasledujúcej schôdzi upozornila na tento fakt aj zástupcov BPP. Konateľ však prítomných informoval, že v prípade odpojenia od dodávateľa tepla sú koneční spotrebitelia podľa vyhlášky ÚRSO povinní uhradiť náklady na odpojenie, ktoré odhadol na asi päťtisíc eur. Táto skutočnosť väčšinu ľudí z bytovky odradila a bytovka tak zostala v správe BPP.
Gabriela Tabáková si však informáciu overila aj na ÚRSO. Riaditeľka odboru regulácie tepelnej energetiky Mária Marková vyslovila názor, že vzťah obyvateľov bytovky s dodávateľom tepla nie je založený na základe zákona o teple a ustanovenia o skončení odberu tepla sa na nich nevzťahuje. Podľa nej môžu vypovedať zmluvu o výkone správy podľa ustanovení dohodnutých v zmluve. Pretože s postupom BPP neboli obyvatelia bytovky spokojní, G. Tabáková sa obrátila aj na ombuds-mana Pavla Kandráča a uviedla, že bytový podnik neoprávnene zasahuje do vlastníckeho práva majiteľov.
Ombudsman na jej podnet odpovedal, že nejde o prípad porušenia základných práv a slobôd, ale podľa neho zmluva o výkone správy neoprávňuje BPP podnikať v tepelnej energetike, preto požiadal prokuratúru o preskúmanie problému. Podnet na generálnu prokuratúru podala zároveň aj pani Tabáková.
Bytový podnik problém nevidí
Konatelia Bytového podniku Piešťany Ján Ballay a Eva Kolláriková v stanovisku k problému uvádzajú: „Z celkového počtu 49 bytov iba traja vlastníci prejavili nesúhlas a nepodpísali zmluvu o výkone správy. Pokiaľ sa nadpolovičná väčšina zhodne, že odstúpi od zmluvy, bytový podnik musí s týmto rozhodnutím súhlasiť." K cene za teplo ďalej zástupcovia BPP vysvetľujú, že okrem výroby tepla uhrádzajú všetky platby za médiá, variabilné a fixné náklady: „K fixným nákladom patria aj mzdy a odvody zamestnancov obsluhy kotolne, opravy, revízie a odpisy z vykonaných investícií." Podľa nich je výhodou takéhoto vzťahu skutočnosť, že veľké opravy a investície, ako napríklad výmenu kotlov, vykoná bytový podnik na vlastné náklady. Ján Ballay si myslí, že problém môžu vyriešiť na domovej schôdzi. G. Tabáková však k stanovisku BPP dodáva: „Ako môžu investovať do cudzieho majetku?" Zároveň si myslí, že na výmenu kotlov by si už vlastníci kotolne našetrili, keby platili za dodávku tepla primeranú cenu.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián