Chanukové sviece už horia

  • Spravodajstvo
  • 13. decembra 2009, 08:43
  • Autor:online redakcia

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Sviece na svietniku menora zapálili minulú sobotu o pol siedmej na Kúpeľnom ostrove generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Klaus Pilz, hlava židovskej náboženskej obce rabín Zev Stiefel a piešťanský stomatológ Rudolf Braun.

Židovský sviatok Hannukah alebo chanuka začal minulý piatok a včera skončil. Hovorí sa mu aj sviatok svetiel a trvá osem dní. Na jeho oslavu židia každý deň zapália jednu sviečku na osemramennom svietniku. Deviata sviečka sa nachádza v strede a slúži na zapaľovanie ostatných.
Pri slávnostnom zapálení prvých dvoch sviec na vysokej kovovej menore pred kúpeľným domom Irma organizátori privítali asi stovku obyvateľov a návštevníkov Piešťan. Prihovorili sa im v slovenčine i angličtine a chladným decembrovým večerom zneli i tóny piesní v hebrejskom jazyku.
Zapaľovanie sviec trochu komplikoval nepríjemný vietor a pohrával sa aj s pomôckami štyroch tanečníkov, ktorí predviedli prítomných atraktívnu ohňovú šou. Uzimeným návštevníkom ponúkli členovia židovskej obce na zohriatie horúci čaj, šišky a zemiakové placky. 
Pripomeňte si, aká bola atmosféra na Kúpeľnom ostrove.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín