Máj hip-hopom ohúril aj Paľa Haberu

  • Nezaradené
  • 26. novembra 2008, 07:58
  • Autor:V. Dusíková

Až do semifinále televíznej súťaže Slovensko má talent sa pretancoval piešťanský folklórny súbor Máj pôsobiaci pri Gymnáziu Pierra de Coubertina! Naši gymnazisti sa pred porotou blysli myjavskými tancami a na záver predviedli zdvíhačky v rytme hip-hop.

Ohúrili a očarili aj najprísnejšieho z porotcov – Paľa Haberu. O tom, ako sa do súťaže dostali, sme sa porozprávali s umeleckým vedúcim Jánom Horňákom.
Ako ste sa do súťaže prihlásili?
– O súťaži sme vedeli už na začiatku leta. Ale keďže sme sa pripravovali na zájazd do Španielska, nemali sme čas uvažovať o tom, že sa do nej prihlásime. Reálnejšie sme sa začali zaoberať touto myšlienkou na pobyte v Španielsku. Tam sme sa dohodli, že to skúsime.
Mala som pocit, že ste sa pri myjavských tancoch trošku šetrili…
– Zdanie klame. Museli sme sa vtesnať s choreografiou do časového limitu 2,5 minúty. Väčšina našich tancov má vzostupnú gradáciu, pretože chceme zaujať divákov. Bolo to našim cieľom aj v tomto prípade.
Druhá časť vystúpenia bola úžasne dynamická. A vylepšila vám skóre. Ale asi nestačila…
– Máte pravdu, začali sme v štýle hip-hop na pieseň Seana Paula Get busy a pokračovali myjavskými tanečnými motívmi. Povedali sme si – keď šou, tak šou. Počas festivalu v Španielsku sa vždy večer konali národné večery. Tam sme spoločne, hlavne hiphopovejšia časť našich tanečníkov, spískali túto choreografiu. A tak sme ju predviedli aj v Bratislave. Ohlasy a potlesk prekonali naše očakávania. Aj porotu sme prekvapili, pretože na generálke hip-hop nevideli, režisér nám totiž poradil, aby sme ju tam nezatancovali. Takže to bol moment prekvapenia. Čo sa týka vylepšenia skóre, myslím si, že asi máte pravdu. Ale dnes v kategórii násťročných folklór nie je in, aj keď Old School Brothers boli naozaj výborní.
Takáto skúsenosť je ale ojedinelá a to, že ste sa dostali do užšieho výberu vás isto všetkých veľmi potešilo. Cítili ste sklamanie, keď ste sa ďalej nedostali?
– To, že sme na castingu v Košiciach postúpili medzi dvesto vybraných, nás potešilo, ale nemali sme žiadnu istotu, že budeme medzi päťdesiatimi semifinalistami. Preto sme do Zvolena išli s tým, že asi nepostúpime. O to väčšie bolo naše prekvapenie, keď nám moderátor Maroš Kramár doniesol obálku a v nej verdikt poroty, že postupujeme. Semifinále bolo náročné aj tým, že sme už v sobotu ráno odchádzali do Incheby na kamerové a zvukové skúšky a v nedeľu doobeda sme znova skúšali s režisérom Ňunezom. Po obede nasledovala generálka a večer súťaž. Výsledok ste videli v živom vysielaní. Radosť sme mali z toho, že sa nám vystúpenie podarilo. A sklamaní nie sme. Pri takej silnej zostave, aká tam bola v ten večer, určite nie. Každý, kto sa prihlási do akejkoľvek súťaže, chce získať čo najviac bodov a najlepšie umiestnenie. V každom je určité množstvo exhibicionizmu, v dobrom slova zmysle. Myslím si, že folklórnemu súboru Máj sa podarilo dôstojne reprezentovať nielen folklór, ale aj Gymnázium Pierra de Coubertina i naše mesto.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj