Blog Slávky Novákovej: Vlasy

  • Nezaradené
  • 14. novembra 2008, 11:07
  • Autor:Slávka Nováková

Tento blog venujem mojej kolegyňke blogerke Dianke ako aj všetkým čitateľom. Dianka, týmto ťa zdravím (dúfam že môžem tykať) a chcem ti povedať, že tvoj blog vlasy sa mi veľmi páči. Myslím si totiž, že vlasy ako také sú veľmi, preveľmi dôležité. Tvoria totiž základ na výzore človeka.

Keď sa opýtate niekoho, aby opísal určitú osobu, tak každý začne napr.:vysoký, štíhly, blond krátke vlasy,…alebo tučná malá, čierne dlhé vlasy, alebo stredná postava, zavalitý plešatý, alebo napr. ten je ale bohovský, vysoký, dobre ohodený bez vlasov…skrátka vlasy sú aktuálne. Keď máte vlasy neupravené a mastné, je to hrôza, každý si o Vás pomyslí svoje. A veľa ľudí sa na vlasoch potrpí. Dotvárajú imidž.
Povedala som svojej kolegyni v práci: Ten Tvoj Milan dobre vyzerá, ten copík sa mi páči. Ona mi odpovedala: Samozrejme že dobre vyzerá, ja mu ten copík pestujem a starám sa oň.Obaja sa z neho tešíme. Osobne na mužoch sa mi páčia dlhé vlasy keď sú upravené a ich nositelia nie sú vo verejných funkciách.
Pánu ministrovi Kaliňákovi by som vlasy nekompromisne podstrihla, bývalému ministrovi Jánovi Langošovi zmyla a podstrihla ale takému Robertovi Ficivi by som ich nechala také aké sú. Robie, máš ich akurát ,krátke, pekne upravené, a keď zpoza prižmúrených očí pohŕdavo a nebojácne pozeráš na nejakého predstaviteľa opozície, si proste sexi.
Dlhé vlasy a copíky sa mi páčia hlavne na mladých ľudoch, alebo na mužoch ktorí majú slobodné povolanie. Teda napr.akademický maliar/môže však aj maliar natierač/, sochár, spisovateľ, spevák, skladateľ, fotograf. Keď nemá muž vlasy, ale je pekne upravený, nič sa nedeje, keď má k tomu vymakanú postavu…dobre to pôsobí. Strašne by sa mi dlhé vlasy páčili na kazateľovi.Myslím to úplne vážne. Slová z biblie sú majestátne a aj Kristus mal dlhé vlasy.
Minule som si volala rýchlu zdravotnú pomoc, mala som zvýšený tlak. Prišiel team strašne vysokých chlapov. Všetci mali okolo dvoch metrov a asi 200 kg.. Obyvačka bola v momente plná.Pôsobili tak, sadomaso. Jeden sado maso sa ma opýtal:"Čo Vám je???" "Je mi zle"-odpovedala som. " "Pani, z toho nič nevím", zrúkol na mňa sadomaso 1 s krátkymi, ulízanými vlasmi. Ja som dobráčka, keby mi nebolo zle, dám mu k dispozícii kúpeľňu aj so šampónom. Máme dva, lacný žihlavový, ale aj jeden drahý z ORIFLAME.
V momente som odrapotala svoje ťažkosti. Jednotka kývla na dvojku. Sado maso dva nemal vlasy. Zmeral mi tlak, frekvenciu srdca a potom som mala každú ruku v dlani jedného z nich. dávali mi injekcie, tlak sa mi upravil, skrátka zachránili mi život. Tretí mal pekné krátke blonďavé vlasy,pôsobil najmenej sado maso a povedal starostlivo synovi: "Nájdi mame preukaz poistenca". Touto jedinou vetou zmiernil napatie a strach v izbe.
Raz som odpovedala na inzerát. Keď som napísala dotyčnému, nech sa popíše napísal o sebe: Som blondák s modrými očami. Hneď som vedela ktorá bije.Dali sme si stretko. Pri kocke ma čakala postava. Fúkal vietor. Jeho dlhé blond vlasy viali vo vetre, ako aj prázdna igelitka, ktorú neviem ako držal, lebo ruky mal vo vreckách. Bože, pomyslela som si…nie..tá igelitka… Prehovoril: "Co povíš?" "Co mám povedať?", nechápala som. "No na mňa", odpovedal. "Poďme si sadnúť, pokecáme", navrhla som. "Nemóžem, mám sopel", znela odpoveď. Preboha,Ty máš úroveň, blonďák s dlhými vlasmi a modrými očami…pomyslela som si ja.
Páčia sa mi aj dredy, raz som si kupovala bagetu, obsluhoval ma mladý chalan, mal dredy, dlhú zásteru, v miestnosti išiel naplno jazz a na ňom bolo vidieť, že ho práca baví. Mala som z toho dobrý dojem . V Piešťanoch som videla dredy len na jednej babe, bola čašníčka a tiež to bolo super.
Čo sa týka mňa, v štrnástich rokoch som bola krásna, štíhla,mladá a mala som krásne dlhé vlasy. Bola to doslova moja ozdoba. Mala som ich dlhé, rozpustené a svoj postoj k svetu, režimu, škole som demonštrovala aj nimi.Nosili sa dlhé vlasy, zvonáky, vypasované košele.Bolo obdobie hippies-deti kvetov, Janies Joplin, Beatles a iní rebelovali. Svoj postoj k nadvláde ako takej, v mojom pubertálnom veku to boli učitelia a rodičia sa odrážal aj na mojom výzore.
Tvárila som sa unudene, pohŕdavo mala som prispatú a ležérnu chôdzu.To veľmi deprimovalo pani učiteľku, volali sme ju podľa jedného kvietka :Azala. Keď som ju svojím postojom roozzúrila, vykrikovala na mňa: Medúza-na tú slamu, padnem na ňu.Neviem prečo som jej pripomínala medúzu, asi som sa tak nejako vláčne pohybovala. Myslím, že celkovo nemala rada dlhé vlasy.
Keď prišla za ňou spolužiačkina mama na pohovor a pani učiteľka zistila, že aj mama má dlhé vlasy tak ako jej dcéra, vykrikovala:už sa naozaj ničomu nečudujem, aká matka, taká Katka. Mala z toho potom veľmi zle, lebo manžel dotyčnej bol vo verejnej funkcii.Na hotelke to bolo už iné kafe. Tam sa mi páčil učiteľ jedného odborného predmetu. Ke´d som zistila, že ide za mnou začala som sa vlniť v zadnej časti tela a pohodila som dlhou hrivou. Pán učiteľ mi povedal.: "Máte krásne vlasy" a ja som vo svojich šestnástych rokov cítila ako v raji. Hneď sme s kamoškou na WC vyfajčili napoly jednu cigu. Bola som totiž veľmi rozrušená.
Iný učiteľ, bol to učiteľ ruštiny, ktorá bola povinná nenávidel baby s dlhými vlasmi. Volál nás husy a vlasy sme museli mať za ušami. "Vlasy za uši husa a poď odpovedať" bolo jeho. "Ako sa povie ludožrút???" opýtal sa. "Ludojéd", odpovedala som. "Máš takého doma, husa", opýtal sa pán učiteľ.
Vlasy sa spomínajú aj v piesňach. Môj ocino spieval pesničku že: Moje vlásky šej haj na kolená padali, otec mama aj frajárka plakali. Alebo v muzikály Neberte nám princeznú spieva Marika Gombitová aj Miro Žbirka o vlasoch. Nakoniec, videli ste super film Miloša Formana Vlasy alebo Hair? Všetky baby si v podstate na vlasy potrpia. Nepáči sa mi, keď vidím, že kaderníčka práve tvorí krásny účes, ale sama má príšerné neupravené, neodfarbené zopnuté vlasy.
Keď si tento článok prečíta moja kamoška, určite odpadne. Ona mi totiž povedala: Slávena, nepáči sa mi Tvoja fotka na blog. Si na nej hrozná, máš tam vlasy ako keby Ti do nich udrel blesk! Ja som ale nevedela, že výsledný efekt bude taký, túto fotku mi robil jej muž na dvore, kde fúkalo. Ja som si zabudla hrebeň a oni mali zatarasenú kúpeľňu, prerábali niečo v dome. Ale inak, ja si na vlasy skutočne potrpím.
Paradox je, že muž mojich snov má málo vlasov, teda skoro vôbec, ale veď to je už o inom…

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín