Drogy sú v Piešťanoch stále problémom

  • Nezaradené
  • 28. októbra 2008, 10:26
  • Autor:

Začiatkom septembra odhalili policajti v neďalekom Dolnom Lopašove drogové hniezdo, kde našli 550 dávok heroínu, asi 71 dávok kokaínu a pervitín. Aj preto sme sa rozhodli zmapovať situáciu v oblasti drog na území nášho mesta. Dnes sa už totiž o ich nebezpečnosti nehovorí toľko ako pred rokmi, keď naše mesto získalo prezývku „malý Amsterdam“. Vraj nielen vďaka cyklistom.

Piko nahradilo heroín


Hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva Martina Kredatusová hovorí, že štatistiky o drogovej trestnej činnosti si zvlášť za naše mesto nevedú. V roku 2006 tu však polícia zadržala významného dílera.
„Bol to 46-ročný muž z Libanonu, žijúci dlhodobo na Slovensku, a v minulosti pre drogy už trestaný. Pri domovej prehliadke našli u neho asi pol kila heroínu, " hovorí o akcii spred dvoch rokov Kredatusová. Jeho uväznením prišla mestská drogová scéna o hlavného distribútora heroínu. Spolu s ním boli obvinení ešte ďalší dvaja Piešťanci.
Heroín k nám potom začal prúdiť z okolitých miest, Trnavy, Serede a Bratislavy. Psychiater Karol Hlava z Piešťan, ktorý sa pri svojej praxi venuje aj problémom závislosti, tvrdí, že bol v móde skôr v minulosti. „Dnes je to pervitín, prezývaný aj piko, lebo suroviny na jeho výrobu si narkomani ľahko zoženú. Mladí sú veľmi vynaliezaví a niektorí majú výborné farmaceutické znalosti," vraví.

Festivaly veľtrhom drog


Rajom pre dílerov bývajú vraj veľké hudobné festivaly, hip-hopové akcie a techno-párty. „Tam chodia díleri ako na veľtrh," varuje lekár. Na večierkoch je zase obľúbené užívanie povzbudzujúcej tabletky – extázy. Vstupnou bránou k drogám je však podľa odborníkov na Slovensku tradičný pohárik alkoholu a cigareta.
„Patria k prvým spúšťačom a sú návykové. Deti alkoholikov sú zároveň závislosťou viac ohrozené," súhlasí doktor Hlava. Podľa jedného z dobrovoľníkov, ktorí mladým s problémami v Piešťanoch pomáhajú, nahráva drogám aj súčasná situácia v rodinách. „Rodičia sú stále v robote, prídu unavení a deťom sa nemá kto venovať. Mladí v tomto svete plnom techniky hľadajú niečo, čo je príjemnejšie," hovorí, „a drogu im ponúkne priateľ, ktorému veria viac".

Prevencia je dôležitá


Aj preto sa piešťanská mestská polícia venuje deťom už na základnej škole. „Hovoríme s nimi o práci polície, pripravujeme športové podujatia, tábory, kurzy sebaobrany. Niektoré hry nám pomáhajú zasa dozvedieť sa informácie od detí. Napríklad beháme v kruhu a na stoličku v strede si sadá ten, kto niečo urobil.
Tak sa uvoľnia a povedia aj napríklad o svojich skúsenostiach s cigaretami," vysvetľuje preventistka mestskej polície Viera Husáková. „Drogovo závislí ľudia sú súčasťou aj ďalších kriminálnych činov. V snahe získať peniaze na svoju dávku vykrádajú byty, reštaurácie, autá, páchajú lúpeže," hovorí policajná hovorkyňa Martina Kredatusová o tom, ako drogy a trestná činnosť spolu súvisia.
Náčelník mestskej polície Marcel Mihalik vysvetľuje, že drogová trestná činnosť je síce záležitosťou štátnych zložiek, často však s nimi spolupracujú, venujú sa prevencii a sledujú podávanie alkoholu neplnoletým.

Cesta von je ťažká


Podľa psychiatra narkomani majú šancu vyliečiť sa zo závislosti. Oni sami ale musia chcieť a vynaložiť maximálne úsilie. Často by boli radšej, aby problém za nich niekto vyriešil. „Nemôžeme nad nimi lámať palicu. Ak skúšajú prestať aj niekoľkokrát, nikto nevie, kedy sa im to naozaj podarí," tvrdí psychiater.
Prospešný môže paradoxne byť aj pobyt vo väzení, ktorý funguje ako odvykacia kúra. Niekedy sa závislí z osídiel drog dostanú, keď si idú zarobiť do zahraničia. „Odídu z prostredia, kde s drogou začali, a ak sú medzi ľuďmi, ktorí sú ,čistí‘, prestanú brať aj oni."
Liečbe podľa K. Hlavu predchádzajú dlhé psychologické rozhovory. „Do ambulancie prídu, keď sa naozaj rozhodnú liečiť alebo nemajú peniaze. Snažíme sa každého všemožne naviesť, aby prestali brať. Hovorím im, pozri, ty si tu nadrogovaný a život beží tam vonku, za oknom," vysvetľuje.

Cenacolo pomáha


V Piešťanoch už niekoľko rokov funguje aj dobrovoľnícka organizácia Pomoc ohrozenému dieťaťu. Pôvodne to bola iba hŕstka rodičov narkomanov, ktorí sa schádzali a snažili si pomôcť. Dnes sa venujú prevencii, na Trajane založili klub Place4you pre deti, organizujú Protidrogové fóra a spolupracujú s ďalším združením Priatelia spoločenstva Cenacolo.
Taliansku katolícku komunitu založila v roku 1983 rehoľná sestra Elvíra. Dnes vo svojich 60 domoch po celom svete učia mladých závislých znovu žiť. V piešťanskom centre sa venujú aj ich rodinám a stretávajú sa u nich ľudia z celého Slovenska. Podľa jedného z členov je vydržať v dome veľmi náročné a asketický život niektorí nezvládnu. Preto majú na výber i liečebňu v Ľudovítove. Adriana Drahovská,

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek