Poslednú šancu letisku dá zrejme Bratislava

  • Spravodajstvo
  • 8. júna 2017, 08:14
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Čierny scenár sa nerealizuje. Zatiaľ. Po minulotýždňovom valnom zhromaždení pokračuje spoločnosť Letisko Piešťany vo svojej prevádzke naďalej. Našiel sa totiž spôsob, ako zabezpečiť prácu zamestnancom a ďalšie využitie letiska.

O obnovenie plnej prevádzky však zrejme nepôjde. Podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibora Mikuša sa naskytá možnosť, že by sa zlúčilo s bratislavským letiskom a stalo by sa jeho záložnou pristávacou plochou. „Rokovania s potenciálnymi investormi, ktorí by mohli finančne vstúpiť do spoločnosti Letisko Piešťany, sa skončili neúspechom. Dúfam, že sa nám podarí letisko zachovať, ale bez pomoci štátu to nepôjde,“ vysvetlil Mikuš s tým, že podľa neho by ideálnym riešením bolo zlúčenie. Tomuto riešeniu nahráva výhodná vzdialenosť s dojazdom po diaľnici. „Netreba opomenúť ani strategický význam nielen pre TTSK, ale pre Slovensko a jeho medzinárodné záväzky v obranných štruktúrach,“ povedal Mikuš a poukázal na nedávne pristátie obrieho dopravného lietadla, ktoré na palube priviezlo vojenský vrtuľník do Leteckých opravovní v Trenčíne.

Župan Tibor Mikuš obviňuje Piešťany z nepriateľských krokov.

Výsledkom minulotýždňového valného zhromaždenia je aj výzva veriteľom, aby svoje pohľadávky voči spoločnosti kapitalizovali a pomohli jej oddlženiu. Výška záväzkov Letiska Piešťany dosahuje asi 1,6 miliónov eur, pričom najväčším veriteľom je Mesto Piešťany. To za svoju šesťstotisícovú pohľadávku zablokovalo všetok nehnuteľný majetok letiska. Podľa primátora Miloša Tamajku je to vraj jediný možný spôsob, ako môže mesto zabrániť rozpredaju majetku spoločnosti. Naopak, Mikuš to vidí ako prejav nepriateľstva zo strany kúpeľného mesta. „Za posledných osem rokov letisku okrem kraja nik nepomohol,“ dodal.

Stratí mesto vplyv?


Mesto Piešťany v spoločnosti aktuálne zastupuje Remo Cicutto ako predseda dozornej rady. Jeho funkčné obdobie sa končí a zatiaľ nie je známe meno jeho nástupcu. Rozhodovať o ňom by mali piešťanskí poslanci ešte tento rok, keďže primátor Tamajka za tri roky o túto funkciu neprejavil záujem. Podľa našich informácií sa na základe negatívneho postoja mesta k letiskovej akciovke zvažuje, že by o svoj súčasný vplyv v nej mohlo prísť. V zmysle zákona sa totiž v obchodných akciových spoločnostiach hlasuje podľa počtu akcií. TTSK vlastní 59,31 percent akcií, Mesto Piešťany 20,04 percent a ministerstvo dopravy 20,65 percent. Samosprávny kraj doteraz rešpektoval vzájomnú dohodu akcionárov, no po novom si pri rozhodovaní vo valnom zhromaždení akcionárov vystačí sám.

Primátor Miloš Tamajka tvrdil, že valné zhromaždenie bolo chaotické.

Ruská bublina


Letisková spoločnosť mohla na svoju činnosť takmer okamžite získať 500-tisíc eur za predaj hangárovej haly, ktorú i tak nevyužíva. Nový majiteľ ju chcel využiť v súvislosti s leteckou prevádzkou, no primátor Tamajka ako zástupca mesta túto možnosť odmietol. Prišiel s investorom, ktorý má vraj o kúpu letiska vážny záujem. Z tohto investora, ktorý mal disponovať kapitálom s pôvodom v Ruskej federácii, sa takmer okamžite vykľula len, a to doslovne, schránková firma so svojím sídlom v poštovej schránke na priečelí piešťanského penziónu na ulici Pod Párovcami. Letisková spoločnosť sa tak naďalej potáca na hranici existencie a nádeje na jej záchranu sa minimalizujú.

Téma letiskovej spoločnosti najviac rezonovala v novembri minulého roka. TTSK zvolal mimoriadne valné zhromaždenie, kde mala zaznieť jedna z možností, ako spoločnosť ozdraviť, a to jej likvidáciou podľa obchodného zákona. To by znamenalo vyrovnanie svojich pohľadávok aj za pomoci odpredaja nehnuteľností, ktoré nesúvisia s leteckou prevádzkou, a pokračovanie v pôvodnom účele podnikania tejto akciovky bez starých dlhov.

Komentár: Nespokojný


Riadne valné zhromaždenie letiskovej spoločnosti sa odohralo v stredu 31. mája v dopoludňajších hodinách. Okrem zástupcov troch akcionárov – Mesto Piešťany, Ministerstvo hospodárstva a dopravy SR a Trnavský samosprávny kraj (TTSK) – sa vstupu na zasadnutie domáhali aj dvaja zástupcovia piešťanských seniorov pod vedením poslanca mestského zastupiteľstva Petra Veverku. Obaja však nakoniec ostali za dverami a rokovanie sa zaobišlo aj bez nich.
Zhruba po niečo viac ako dvoch hodinách ako prvý zasadačku opúšťal primátor Miloš Tamajka. Podľa jeho slov sa neprerokovalo to, čo chcel, a celé rokovanie vraj na neho pôsobilo chaoticky a nepripravene. Z akého dôvodu takto rokovanie hodnotí, nám Tamajka nespresnil.

Spory medzi TTSK a Mestom Piešťany ohľadom letiska pretrvávajú odvtedy, čo sa stal Tamajka primátorom. Do dnešného dňa nereagoval na ponuku župana Tibora Mikuša byť členom dozornej rady letiskovej spoločnosti. Ambície mal však v roku 2015 viceprimátor Michal Hynek, ktorý sa do tejto funkcie nominoval sám a aj si to odhlasoval. Pre samozvanca ale nemali ostatní akcionári pochopenie, a tak ho nepodržali. Mesto tak v spoločnosti zastupuje exprimátor Remo Cicutto, ktorý však dosluhuje. Komu takýto stav vyhovuje? Pravdepodobne len Tamajkovi pre sebauspokojenie, že ho dnes nikto z mestských poslancov nemôže obviňovať zo zlého stavu letiskovej spoločnosti. Akosi mu zrejme nedošlo, že tým škodí mestu.
Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund