Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. marca 2016, 09:03
  • Autor:Prevzaté z publikácie Fešák nie som, ale variť viem!

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Drevenicová živánska


SUROVINY:
2 kg bravčového mäsa z pliecka, 1 kg oravskej slaniny, 2 kg cibule, 2 kg zemiakov, soľ, korenie, červená paprika, hrubý alebo dvojitý alobal

POSTUP:
Všetko pokrájame na malé plátky asi 5×5 cm. Cibuľu len na plátky, zemiaky ošúpeme a tiež pokrájame na plátky, hrubé asi 1 cm. Kúsky mäsa a zemiaky dáme spolu do misy a ochutíme. Ak máte radi štipľavé, tak pridajte trochu čili.

Prichystáme si alobal, odtrhneme asi 50-centimetrový pás a začneme ukladať do radu mäso, cibuľu, slaninu, zemiaky. Prvý kúsok mäsa si o niečo oprieme alebo pridržíme, aby nespadol a postupne striedame suroviny. Keď urobíme dlhý pás, zabalíme ho do alobalu. Suroviny vystačia asi na štyri rolky a ak zostanú zemiaky, cibuľa alebo aj slanina, zabalíme ich a stiahneme do batôžka. Rozhrabneme už nie príliš žeravú pahrebu, poukladáme vedľa seba a prikryjeme uhlíkmi. Asi o hodinu vyskúšame jednu rolku, či je hotová – ak áno, všetky rozbalíme na plechu alebo drevenom stole – niet lepšieho jedla v prírode na ohni.
Kuchárov tohto receptu všetci obdivujú a chvália, a to je príjemné.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 29. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 11. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác