Na Banke vystavili plodiny aj súťažili vo varení guláša

  • Spravodajstvo
  • 29. septembra 2016, 09:06
  • Autor:vv

Záhradkári z obce Banka sa na miestnom futbalovom ihrisku podelili s verejnosťou o odrody zo svojich záhrad. V rámci sprievodných podujatí v sobotu predstavili veteránisti svoje historické motorky, prípravkári si zmerali sily vo futbalovom zápase, zatiaľ čo gulášmajstri súťažili o cenu starostky obce.

Dve desiatky záhradkárov z Banky predstavili v budove na futbalovom ihrisku 73 kusov zeleniny a ovocia a osem rôznych vzoriek medu. „Vzhľadom na to, aký bol v zime a na jar silný mráz, tento rok sme sa nezamerali na konkrétne plody a výrobky. Oproti minulým rokom však účasť návštevníkov niekoľkonásobne vzrástla,” povedal Dušan Slovák, organizátor výstavy a predseda Klubu záhradkárov.

Návštevníci výstavy mohli ochutnať med, figy, hrozno alebo čili papričky. Na Banke sa urodila aj ich známa odroda habanero. „Každá takáto paprika obsahuje inú hodnotu kapsaicínu, teda látky, ktorá je zodpovedná za jej pálivú chuť. Najštipľavejšia, akú sme tu mali, má hodnotu 2,2 milióna,” uviedol pestovateľ čili papričiek Lukáš Haring. Výstava bola spojená aj so súťažami. Tú o najchutnejší med vyhral J. Janok, súťaž o najkrajšie jablko J. Kubala.

Štvrtý ročník výstavy po prvý raz oživili sprievodné akcie ako futbalový zápas prípravky z Banky a Koplotoviec, ktorý sa napokon skončil nerozhodne 1:1. Program moderoval Michal Rusnák, ktorého kapela Prameň spríjemňovala celodennú akciu.

Výstavu záhradkárov oživila súťaž vo varení guláša. Do prvého ročníku kuchárskeho súboja sa zapojilo šesť tímov, z toho päť domácich a jeden z Piešťan. „Vzorky guláša hodnotila trojčlenná komisia. Prihliadalo sa tiež na divácke hlasy, takzvané koštlístky. Každý súťažiaci dal návštevníkom ochutnať zo svojho guláša. Tí odovzdali lístok tomu, od koho im najviac chutil,” prezradil organizátor Jaroslav Vido. Úlohou súťažiacich bolo uvariť aspoň 15 litrov guláša z prinesených surovín podľa vlastného receptu, účastníci varili čisto z bravčového mäsa, z diviny aj z kombinácie hovädzieho a bravčového mäsa. Prvé miesto získala dvojica Peter Marek a Ján Vittek. Od starostky obce získali okrem diplomu aj kotlinku na guláš. Divácky najúspešnejším pokrmom sa stal ten od Ota Poláka, za ktorý získal varechu.

Po druhej hodine dorazili na ihrisko staré motocykle prevažne z Banky. Po stretnutí sa vydali na spanilú jazdu po obci.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 27. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 20. mája 2024
Meniny má Bernard, zajtra Zina