Festival paličkovanej čipky v Krakovanoch

  • Nezaradené
  • 19. mája 2016, 08:26
  • Autor:vd

Na Festivale paličkovanej čipky v Krakovanoch to vyzeralo v sobotu i v nedeľu ako na preplnenej promenáde. V kultúrnom dome, kde sa odohrávali vystúpenia, semináre, módne prehliadky, kurzy paličkovanej čipky i vyrábania šperkov z drôtu pomocou paličkovania, to naozaj žilo.

Pomedzi jednotlivé výstavné a zároveň pracovné stánky sa nedalo prejsť. Organizátorke Daniele Piscovej „sa huba nezatvárala“, toľko rozhovorov musela absolvovať nielen s médiami, ale i hosťami. Do Krakovian prišli dva plné autobusy návštevníkov. Jeden z Dánska, druhý z Čiech. Svoje diela tu vystavovali mnohé slovenské čipkárky i kluby, ale aj umelci z Maďarska, Veľkej Británie, Česka, Rakúska či z Chorvátska.

Ojedinelou výstavou bol výber z prác piešťanského čipkára Víťazoslava Mišíka. Každý jemnučký obraz predstavoval originál. Ľudia obdivovali jeho cítenie, technické prepracovanie i variabilitu. Boli tu kvety, ryby, gaštanový list, zachytil dokonca postavy v tanci. V kultúrnom dome sa nachádzala aj zbierka paličiek, ktoré „vystružlikal“ rezbár Vladimír Glasnák. Kurzy paličkovanej čipky či výroby drôtených šperkov viedli Oľga Valová a Katarína Buranová. Základom paličkovania učila záujemcov Yveta Paterová: „Paličkujem už dvadsať rokov. Som členkou krakovianskeho spolku Bábence a dnes tu vystavujem najnovšie diela – čipkovaný šál a stromček. Naučila som základy paličkovania i jednu šikovnú Banskobytričanku. Záujem prejavili i deti. Po vystúpení zišiel z pódia chlapec z cirkevnej základnej umeleckej školy vo Vrbovom s túžbou naučiť sa paličkovať. Rovnako šikovné bolo i dievčatko z Trebatíc.“

So štyrmi paličkami sa pustila do boja Mária Magnová z Banskej Bystrice. Po viac ako hodine sa na „babe“, tak sa volá vankúš, do ktorého sú napichané špendlíky, pomedzi ktoré sa vytvára paličkami vzor čipky, rysovalo jej prvé nežné dielko. „Veľmi ma to baví a teším sa, že už mi to ide. Naučila som sa paličkovať týždeň pred svadbou,“ smiala sa nevesta spod Urpína.

„Som nesmierne šťastná, že festival sa nám vydaril. Bolo tu množstvo ľudí, vystúpení, podujatí, zjedli sa všetky koláče i zákusky, takže v sobotu večer sme museli dorábať ďalšie. Našťastie, máme tu aj šikovné kuchárky a cukrárky. Hosťom sme pripravili i originálnu ukážku krakovianskej svadby. Bola v Ostrove, lebo kultúrny dom v Krakovanoch bol plný. Do našej obce sa zišli i fujaristi, ktorí vyhrávali v jednej zo záhrad. Vystupovali tu Krakovanček, deti z Vrbového, pozdraviť nás prišli aj piešťanskí folkloristi zo Žita. Krásne prírodné aranžmány nám vytvorili floristi zo Strednej odbornej školy Rakovice. Boli tu workshopy i seminár o krakovianskej čipke,“ povedala nám riaditeľka festivalu D. Piscová. Práve ona spolu s ďalšou členkou spolku Bábence, O. Valovou, viedli posledný zo spomínaných seminárov venovaných na svete výnimočnej päťpaličkovej čipke.

Publikum sa dozvedelo i zaujímavosť, že istá Američanka, ktorá zbiera námety z celého sveta týkajúce sa bohyne plodnosti, objavila na svadobnom kroji z Krakovian hľadanú bohyňu. O tom, či staré paličkárky tušili, že symbol plodnosti vplietajú mladuchám do odevu, ťažko povedať. Jedno je však isté. Kým čipkárky žijú a odovzdávajú fortieľ i umelecké cítenie nasledujúcim generáciám, aj pohanská bohyňa si môže mädliť ruky.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 17. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela