Jedno zdravie

  • Editoriál / Blogy
  • 18. augusta 2021, 00:01

Zvykne sa hovoriť, že zdravie máme len jedno. Možno ich je viac, ale dozaista sú navzájom prepojené. Veď fyzické a duševné zdravie sa ovplyvňujú a dopĺňajú.


Juraj Sedlák (Autor: archív Juraj Sedlák)

Ako na duševné zdravie vplýva každodenné frflanie, sťažovanie sa a hundranie, si možno nie všetci uvedomujeme. Stres, strach, ale aj hnev, prechovávanie nenávisti a nevyriešené pocity sa odzrkadľujú na našom fyzickom zdraví. Doktori nemajú čas pátrať po príčinách, oni len hasia dôsledky. Zamyslieť sa nad tým, prečo sme ochoreli, nemáme vo zvyku.

Pes je zakopaný práve v tom, ako sa každodenne staviame k svojmu zdraviu. To, čo jeme, čo si myslíme, čím sa v hlave zaoberáme, čoho sa nám nedostáva a ako sa vyrovnávame so životnými situáciami, stresom a vzťahmi okolo seba. A to nehovorím o nástrahách posledného roku a pol. Ak ten ukázal čosi podstatné, tak to bol význam zdravého sedliackeho rozumu, vnútornej intuície a rovnováhy.

Nebáť sa dá len vtedy, keď máme v hlave upratané a uvedomujeme si následky svojich činov. Vedieť pracovať so stresom a uvedomovať si svoju vnútornú rovnováhu sa dá len vtedy, keď sa poznáme a neklameme samých seba. Priznajme si, to vonkoncom nie je také jednoduché a žiadne skratky k tomuto poznaniu nevedú. Dá sa ísť len cez seba.

Naučil som sa nesťažovať si. Vďaka cestovaniu som si uvedomil, že sa tu máme ako prasatá v žite. Ešte dôležitejšie bolo nesťažovať si ani v duchu, pre seba, neprechovávať hnev, riešiť len to, čo dokážem ovplyvniť. O tom, že vždy môže byť aj horšie, asi netreba ani hovoriť. Stačí sa pozrieť okolo seba, prečítať si ráno správy. Zamyslieť sa, čo by sme si tak zbalili, keby všade navôkol horelo alebo za dverami čakal nepriateľ, ktorý nám prevráti život naruby.

Istota je len ilúzia aj v dobe, ktorú žijeme. Plnej všakovakých garancií, predvídateľnosti a merateľnosti. Obklopuje nás neistota, vďaka ktorej je stále prítomná aj možnosť straty zmyslu. Aby to, čo nám príde zmysluplné, neskolabovalo, potrebujeme byť jednotní v tom, čo považujeme za zdravé sami pre seba. V tom tkvie naša zodpovednosť. Rozmenená na drobné môže okrem mnoho iného znamenať aj byť nablízku tým, ktorí nás potrebujú.

Byť zdravý je rozhodne výhra, ale určite nie finančná a už vonkoncom nie vďaka lacnej televíznej zábave, za ktorou stojí kalkul a politické nadbiehanie voličom. Zdravie totiž máme len jedno. Peniaze si zaň nekúpime. Zamyslime sa nad ním. Dôsledne a komplexne.

Držme si palce!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela