Recepty starých materí: Langoše

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. augusta 2015, 12:20
  • Autor:vd

Prinášame vám seriál receptov našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach krakovianskych gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si vysmažiť langoše. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 2 vajcia, 400 ml mlieka, 250 g kyslej smotany, 4 malé lyžičky soli, 50 g droždia, asi pol veľkej lyžice cukru, na dochutenie cesnak, smotanu, kečup, syr

Postup: Cesto je dobré pripraviť si deň predtým a vložiť ho do chladničky. Toto odporúčame aj pri ceste na pizzu. Pripravíme si klasické kysnuté cesto z osladeného kvásku, múky, vajec, smotany, soli i cukru a všetko dobre vymiesime. Keď je krehké a odlepuje sa od misky či dosky, vložíme ho do väčšieho igelitového vrecúška a odložíme asi na 12 hodín do chladničky. Vo vrecúšku nakysne, zväčší objem. Ak nemáme čas robiť langoše na druhý deň, cesto vydrží v chladničke aj dva dni. A pre tých, ktorí nevydržia a chcú langoše vysmážať hneď na rozpálenom tuku, stačí, keď na jeden langoš odoberú za hrsť cesta. Prvú stranu je dobré smažiť pod pokrievkou, druhú bez pokrievky. Treba si vyskúšať, čo vám viac vyhovuje, niektoré gazdinky pokrievku nepoužívajú. Langoše treba kontrolovať, aby neprihoreli. Dochutiť si ich môžete cesnakom, smotanou, syrom či kečupom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 10. mája 2025
Meniny má Viktória, zajtra Blažena