Do komunálnej politiky treba vrátiť slušnosť

  • Nezaradené
  • 13. novembra 2018, 12:00

Novým piešťanským primátorom sa stal Peter Jančovič. Pre Piešťanský týždeň poskytol rozhovor krátko po vyhlásení neoficiálnych výsledkov volieb. Ako nám prezradil, do vzťahu vedenia radnice a zastupiteľstva chce v prvom rade prinavrátiť slušnosť a vzájomný rešpekt.

Peter Jančovič pôsobil posledné štyri roky v piešťanskom mestskom zastupiteľstve. V sobotňajších voľbách sa stal primátorom kúpeľného mesta, keď získal 2930 hlasov. Za svoje úvodné motto nástupu do funkcie si zvolil návrat slušnosti do komunálnej politiky. Zastupiteľstvo budú tvoriť po novom len sedemnásti poslanci. (Autor: pror)

Máte za sebou náročnú predvolebnú kampaň, aké sú vaše prvé dojmy?

Do kampane som išiel s tisíc eurami z vlastných úspor, ktoré som vložil na transparentný účet. Vedel som dopredu, že mi to nevystačí na finančne náročné mediálne kampane. Svoju prezentáciu som postavil na snahe najmä osobne objasniť ľuďom, kto som, aký je môj hodnotový rebríček a čo chcem dosiahnuť. Podľa všetkého ľudia tomu uverili a dali mi dôveru na najbližšie štyri roky, keď ich budem zastupovať z pozície primátora. Chcem sa poďakovať všetkým, čo prišli voliť. Tým, čo mi odovzdali hlas, sľubujem, že ich dôveru nesklamem. Zároveň si uvedomujem, že sa stávam primátorom pre všetkých obyvateľov mesta a s týmto vedomím a zodpovednosťou budem k tejto pozícii pristupovať.

Ako ste strávili uplynulú volebnú sobotu?

Dopoludnia sme s manželkou absolvovali bežecké preteky. Zvyšok ako bežný víkendový deň. Večer sme sa zišli v kruhu rodiny a očakávali výsledok volieb. A keďže tie prišli veľmi neskoro, mám za sebou zhruba hodinu a pol spánku. Opäť však musím zdôrazniť, že svojím zvolením cítim veľkú zodpovednosť a veľký záväzok.

Ako vnímate personálnu skladbu nového sedemnásťčlenného mestského zastupiteľstva?

Sú v ňom odborníci, ľudia, s ktorými sa dá vecne komunikovať. Hlavne treba už od začiatku vniesť do rokovaní pragmatickosť, pokoj a vzájomné rešpektovanie názorov. Zastupiteľstvo tvorí sedemnásť ľudí, ktorí získali najväčšiu dôveru voličov, a ja mám pred týmto ich mandátom obrovský rešpekt.

V stredu vás čaká zastupiteľstvo v starom zložení, ktoré ešte pred voľbami zvolal Miloš Tamajka. Má sa na ňom schvaľovať najdôležitejší dokument roka – mestský rozpočet. Ten však už bude záväzný pre nových poslancov a primátora. Aký máte na takýto postup názor?

Neštandardná situácia. Je to zrejme zákonný postup, pretože mandát primátora a poslancov trvá do dňa konania slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva nového primátora a poslancov, ale určite nie je bežný. Ak chce odchádzajúci primátor schvaľovať niečo, podľa čoho už nebude postupovať, treba to absolvovať v pokoji a bez už i tak zbytočných konfliktov. V prípade, ak sa takýto rozpočet nebude stotožňovať s názormi nových poslancov, nevidím problém jednotlivé kapitoly otvoriť aj po novom roku a upraviť ich podľa potreby.

Máte už predstavu o vašom novom viceprimátorovi a prednostovi radnice?

Všetko je vo fáze rokovaní a dohôd. Je však na to ešte stále dosť času. A hlavne po noci, keď som spal hodinu a pol, by som nerád robil také zásadné rozhodnutia či vyhlásenia. Všetko sa verejnosť, ale aj tlač dozvie včas. Nič nebudeme tajiť.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela