Argentínska doga je oddaná svojej rodine

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2011, 12:01
  • Autor:Lucia Valentovičová

Plemeno argentínska doga pochádza z argentínskej provincie Cordoba. Vzniklo krížením rôznych čistokrvných psov so starým bojovým psom z Cordoby. Spočiatku považovali toto plemeno za bojové, ale doktor Nores Martinéz ho začal používať pri svojich lovoch na veľkú zver, a tak sa zakrátko premenil na vynikajúceho poľovného psa na veľkú zver a neskôr na všestranného spoločenského psa, verného a nepodplatiteľného obrancu svojho pána. Argentínska doga je podľa FCI zaradená do druhej skupiny FCI – Bradáče a pinče, molossy a švajčiarske salašnícke psy, do sekcie 2.1 – molossy a dogovité psy bez skúšky z výkonu.

Vzhľad: Je to pomerne veľký pes, nie však obrovský. Jeho vzhľad je harmonický a plný sily, osvalenie je zdôraznené pružnou priliehajúcou kožou. Pohybuje sa pokojne a sebaisto, s radostným prejavom, v cvale ukáže svoju energiu a silu. Má tvár bez vrások a riasení, silné čeľuste, tmavé oči mandľového tvaru. Uši má nasadené vysoko, v minulosti kvôli pôvodnému využitiu psa boli vzpriamené kupírované, dnes trojuholníkové klopené, široké, silné, plocho priliehajúce. Chvost je dlhý silný, šablovite zahnutý. Biela srsť je typickým znakom plemena, je krátka a priliehavá. Pigmentácia nosa, očí a kože musí byť tmavá.

Povaha a správanie: Argentínska doga je inteligentná, priateľská, veselá, šteká málo a je si veľmi dobre vedomá svojej sily. Nesmie byť agresívna. Je veľmi teritoriálna a často dominantná, najmä k jedincom rovnakého pohlavia. Na love je múdra, nehlučná, odvážna a bojovná. Je to pes oddaný svojej rodine a veľmi ťažko znáša odluku.

Výchova a výcvik: S výchovou psa treba začať čo najskôr – od šteniatka. Je nevyhnutná dôkladná socializácia, stanovenie pravidiel správania. Ďalším krokom je základný výcvik poslušnosti a neskôr je možný aj špeciálny výcvik. Je potrebná trpezlivosť a dôslednosť, prístup musí byť však citlivý a spravodlivý. Voči cudzím psom a iným zvieratám sa zvykne správať dominantne, preto je potrebné nielen zoznámenie, ale aj dohľad.

Využitie: V súčasnosti je najmä spoločníkom a rodinným psom, ale má mnohostranné využitie. Ako pracovný pes je vhodný pre obranu, pachové práce alebo silové športy.

Zdravie:
Plemeno je náchylné na problémy s pohybovým aparátom (dysplázia lakťových a bedrových kĺbov), biela farba srsti nesie so sebou riziko hluchoty, alergií a citlivosti kože, preto je potrebné vyberať psa po vyšetrených predkoch – teda psa s preukazom pôvodu, kde sa v riadenom chove tieto problémy sledujú.

Držanie:
Argentínsku dogu je možné držať vonku aj vnútri v dome alebo byte. Ak je držaná vonku, je potrebná zateplená búda a vo veľmi nízkych teplotách možnosť pobytu vnútri. Vyžaduje veľa pohybu a časté a dlhé vychádzky.

Zhrnutie:
Predpokladom zaobstarania argentínskej dogy sú isté skúsenosti s výchovou a výcvikom psa. Tento pes nie je v žiadnom prípade vhodný pre začiatočníka. Každý nový majiteľ na seba musí prevziať zodpovednosť za správanie a činy svojho psa. Pokiaľ nie ste odhodlaný sa tomuto plemenu plne venovať, nezaobstarajte si ho. Pri správnej výchove a dôslednom výcviku sa argentínska doga stáva dokonalým spoločníkom, priateľom a ochrancom rodiny a domu.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela