Donucovacie prostriedky MsP

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. júna 2009, 08:54
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Ktoré donucovacie prostriedky a v akých situáciách môžu použiť mestskí policajti? Donucovacími prostriedkami sú predovšetkým hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany, slzotvorné prostriedky, obušok, putá, služobný pes a blokovacie zariadenie (papuča) na zabránenie odjazdu motorového vozidla.

O tom, ktorý z donucovacích prostriedkov použije, rozhoduje príslušník mestskej polície podľa konkrétnej situácie tak, aby osobe, proti ktorej zakročuje, nespôsobil neprimeranú ujmu. Príslušník MsP je najskôr povinný vyzvať osobu, aby upustila od protiprávneho konania, s výstrahou, že použije niektorý z donucovacích prostriedkov.
Od výzvy a výstrahy môže upustiť iba v prípade, keď je sám napadnutý, alebo je ohrozený život alebo zdravie inej osoby a vec neznesie odklad, alebo tomu bránia iné okolnosti.
Hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany, slzotvorné prostriedky a obušok je mestský policajt oprávnený použiť, aby zaistil bezpečnosť inej alebo vlastnej osoby pred protiprávnym útokom, ak aj po výzve útok pokračuje, bezprostredne hrozí, trvá alebo podľa všetkých známok bude pokračovať. Tiež, aby zabránil výtržnosti, ruvačke, úmyselnému poškodzovaniu majetku alebo inému hrubému správaniu, ktorým je porušovaný verejný poriadok, násilnému vstupu nepovolaných osôb do chránených objektov alebo na miesta, kde majú vstup zakázaný, zadržal alebo predviedol osobu, ktorá kladie aktívny odpor.
Ak osoba odporuje pasívne, môže príslušník MsP použiť hmaty a chvaty. Putá nasadzuje mestský policajt zadržanej osobe (prípadne aj vzájomne dvom alebo viacerým), ktorá kladie aktívny odpor, napadá iné osoby, príslušníka MsP či poškodzuje majetok po márnej výzve, aby od takéhoto konania upustila. Smie ich použiť aj pri vykonávaní služobných úkonov so zadržanou osobou, ak je dôvodná obava, že sa pokúsi útek.
Nabudúce si môžete prečítať o podmienkach, za akých príslušníci mestskej polície môžu nosiť a použiť zbraň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela