Tanečníci zo „zušky“ sa pretancovali do Paríža, v Budapešti, Bojniciach i Brne brali zlato

  • Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť / Školy
  • 4. júna 2024, 00:01

Tanečníci Základnej umeleckej školy v Piešťanoch sa len pred pár dňami vrátili z Francúzska, kde absolvovali vystúpenie v parížskom Disneylande. Koncom marca absolvovali vydarený koncert k osemdesiatemu výročiu založenia školy a o pár dní nato všetky tanečné súbory – Austedis, Bella, Plejády a Striebornička – účinkovali na celoslovenskom festivale moderného tanca v Bojniciach. Medailovú žatvu zažili na medzinárodnom semifinále Showtime Dance Tour 2024 v Brne a na najvyšších stupienkoch víťazov stáli aj na medzinárodnom semifinále Showtime Dance Tour 2024 v Budapešti.

(Autor: archív Dagmar Kuběnovej a Miriam Šupenovej )

„Celoslovenskú súťaž moderného tanca v Bojniciach organizuje ministerstvo školstva a je určená výhradne pre základné umelecké školy. Má niekoľko špecifických pravidiel. Jedným z nich je podmienka, že jedna organizácia môže pre kapacitu súťaže vyslať iba štyri choreografie, no sólisti po konzultácii s organizátormi môžu byť aj viacerí. Takže sme umiestnenie získali v malých choreografiách – druhé a tretie miesto v zlatom pásme a dve strieborné pásma. Medzi sólistami v konkurencii jedenástich sól získala naša tanečníčka Denisa Galbavá prvenstvo a Sofia Sýkorová tretie miesto. Ďalšie tri sólistky uspeli v strieborných pásmach, Alexandra Kelemenová a Alexander Lauko okrem umiestnenia získali aj Cenu poroty za interpretáciu,“ uviedla pedagogička tanca Dagmar Kuběnová.

Na konci apríla učiteľky tanca i rodičia vyrazili s osemdesiatimi deťmi do Brna na medzinárodné semifinále Showtime Dance Tour. Tu tiež súťažili v sólach, skupinách a formáciách v rôznych tanečných, vekových a výkonnostných kategóriách. „Naše výsledky potešili nielen deti, ale aj hojné zastúpenie rodičov, ktorí prišli svoje deti podporiť. Získali sme spolu štyri prvé, osem druhých a jedno štvrté miesto. A žiačka Sofia Sýkorová v extra finále vybraných choreografií získala bronz,“ vymenovala úspechy piešťanských tanečníkov Kuběnová.

Súťažnú šnúru „zuškárky“ zatiaľ ukončili medzinárodným semifinále Showtime Dance Tour v Budapešti, kde získali päť zlatých, štyri strieborné medaily vo formáciách a sólistky Sofia Sýkorová v kategórii A a Viktória Adamcová v kategórii B v obrovskej konkurencii prvé miesta!

Po návrate z Paríža tanečníkov ZUŠ v Piešťanoch čaká záverečné vystúpenie tanečného odboru v Dome umenia, ktoré sa uskutoční v dňoch 10. a 11. júna. Všetkých srdečne pozývajú učiteľky tanečného odboru Dagmar Kuběnová, Monika Ondrášiková a Miriam Šupenová.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof