Obce žili oslavami stavania májov

„Máj, máj, máj zelený, pod oblôčkom sadený,“ znelo uplynulý týždeň folklórnym spevom v každej obci v okrese. Tradičné vysoké borovice, jedle či smreky očistené od kôry a konárov ozdobené stužkami stoja na každom dedinskom námestí. Podľa tradície postavil máj tajne v predvečer prvého mája chlapec, ktorému sa páčilo nejaké dievča, pred jej dom. Ak ste si však na prvého mája ráno nenašli pred domom máj, nezúfajte a užite si našu fotokoláž z niektorých obcí okresu, kde majú poriadne máje.

(Autor: FB Mesto Piešťany/ Viktor Vrábel/FB Obec Banka informuje/FB Obec Šterusy/FB Kočín-Lančár/FB Starosta Dolný Lopašov 2018-2022)

Piešťany

Piešťany, ako najväčšia obec v okrese, majú farebný máj už tradične na Winterovej ulici v srdci pešej zóny. Na folklórne devy so stužkami sa zahrali pracovníci Služieb mesta Piešťany, ktorý strom nachystali, ozdobili a vsadili do zeme. Ten potom deň čakal, kým ho pokrstili speváci a tanečníci z Univerzitného folklórneho súboru Trnafčan. Oslavy pokračovali v Hudobnom pavilóne v mestskom parku príhovorom primátora Petra Jančoviča a folklórnym programom.

Moravany nad Váhom

V centre Moravian nad Váhom stavali máj v utorok 30. apríla miestni dobrovoľní hasiči. Strom pri obecnom úrade najskôr ozdobila hasičská mládež farebnými stužkami. Chlapi ho potom vztýčili bez použitia rebríka – len pomocou dvoch historických trhacích hákov, ktoré pri požiaroch používali ešte ich predkovia, a vlastnou silou.

Banka

V utorok 30. apríla podvečer pozvala Obec Banka svojich obyvateľov na slávnosť stavania mája k soche svätého Vendelína. Počasie ako stvorené na zdobenie, spievanie, rezkú muziku, vystúpenia detí odetých v krojoch, aké nosievali ich babičky či prababičky.

Obyvateľov privítala a prihovorila sa im poslankyňa obecného zastupiteľstva Lucia Mičková. Deti zo základnej školy vystúpili so svojím veselým tanečným a recitačným programom v „bananských“ krojoch pod vedením učiteľky Klaudie Zemánikovej. Stužiek bolo prichystaných veľa, a tak sa ušla priviazať každému z detí aspoň jedna, aby každé malo na májke tú svoju. Rezké skladby do tanca zahrala Dychová hudba Inovčanka. Máj napokon zdvihli členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Banka spolu s ďalšími silnými chlapmi a mládencami, za čo boli odmenení potleskom.

„Tešíme sa z krásneho mája, ktorý vlaje nad našou obcou, a ďakujeme všetkým, ktorí prišli v tento slávnostný deň,“ zneli slová starostky Tatiany Julinyovej, ktoré uviedli fotogalériu z tejto akcie na facebookovej stránke Obec Banka informuje.

Šterusy

V tom istom čase ako v Banke mali už vyzdobený máj, pivo, guláš i malinovku prichystanú aj na parkovisku pred Obecným úradom v Šterusoch. Folklórna skupina Podhoranka, ktorej sídlo je v Kočíne-Lančári, ale ktorá má svojich členov i sympatizantov oddávna aj v Šterusoch, vyparádená v krojoch v sprievode Vavrineckej trojky zanôtila i zahrala rezké piesne, aby sa chlapom z tejto obce na prvý šup podarilo postaviť vysokánsky máj za pomoci techniky.

„Ďakujeme Folklórnej skupine Podhoranka za program a všetkým, ktorí prišli,“ znelo poďakovanie obce, ktorú vedie starosta Štefan Madunický.

Kočín-Lančár

Stavanie mája v ten deň s veľkou parádou zažili aj obce Lančár a Kočín, kde zjednotený názov znamená síce kamarátske vzťahy medzi obyvateľmi a tiež jedného starostu – Štefana Lányiho, ale aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá, sa vždy so železnou pravidelnosťou stavajú máje dva. Aj tam, aj tam. Chlapi najskôr postavili máj v Lančári, potom v Kočíne.

Ľudové slávnosti sa ani tu nezaobišli bez Podhoranky a domácej Vavrineckej trojky. Obyvatelia ochutnali vynikajúci guláš. „Lančárané“ ho mali servírovaný pod májom a obyvatelia Kočína pred obecným úradom. Každý, kto sa akcie zúčastnil, už v ten deň veru nemusel doma zapínať sporák a ohrievať večeru. Brušká dostali svoju poživeň a srdcia radosť.

Dolný Lopašov

Tradičné stavanie mája i prvomájový sprievod od kultúrneho domu po námestie prichystali v obci Dolný Lopašov. Nasledovalo vystúpenie detí z materskej a základnej školy, ale aj Lopašovských chlapcov. Máj potom miestni hasiči postavili klasicky – pomocou hasičských halapartní, ktorými sa kedysi strhávali pri požiaroch trámy pri rozoberaní horiacej strechy.

Starosta obce Mário Beblavý na margo akcie na svojej facebookovej stránke uviedol: „Dovoľte mi poďakovať všetkým, ktorí prispeli k organizácii stavania mája. Menovite kapele Lopašovskí chlapci za prípravu chutného guláša, hudobné vystúpenie a zabezpečenie bufetu, deťom z materskej a základnej školy za pekné vystúpenie a pedagógom za prípravu, pracovníčkam obecného úradu za vydávanie guláša a chalanom z dobrovoľného hasičského zboru za to, že máj bezpečne postavili. Samozrejme, nemôžem zabudnúť na všetkých, ktorí pomohli pri upratovaní, a ďakujem všetkým vám, ktorí ste prišli a spoločne sme strávili jeden pekný podvečer.“

(dan)/Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof