Stavanie mája: Ostrovčania si zaspievali, Manitou „luskol“ teleskopom a stužky viali vo vetre

Ostrovčania si svoj máj postavili za spevu a v predstihu. Už v piatok 26. apríla sa z námestíčka pred Sedliackou stodolou ozýval smiech, spev, vrava a muzika.

(Autor: vd)

Ešte dopoludnia deti zo základnej s materskou školou vyzdobili máj stužkami. To aby o pol štvrtej popoludní, keď sa starosta Jozef Tkácz prihovoril k obyvateľom obce a s ľudovými tancami, spevmi a muzikou vystúpili malí speváci, hudobníci z miestnej základnej i materskej školy, a tiež talentovaní tanečníci z Cirkevnej základnej školy svätého Gorazda vo Vrbovom a hudobníci z Lusku, mohol pracovník miestnej poľnohospodárskej spoločnosti Granelam s technikou Manitou a za pomoci chlapov z dediny postaviť máj pred reštauráciou Sedliacka stodola. Starosta mal na starosti reťaz, ktorou bol máj zabezpečený, preto naskočil do lopaty nakladača a tá ho vydvihla do výšky.

„Chcem veľmi pekne poďakovať všetkým deťom aj ich učiteľkám, že nám pripravili taký milý a pestrý program. Som rád, že aj v našej obci dbáme na ľudové tradície našich predkov, každoročne sa tu zídeme, oslávime sviatok lásky a panuje tu výborná nálada. Aj keď sme postavili máj troška v predstihu, verím, že v dobrej nálade naozaj už privítame leto a aj lepšie letné počasie. V stredu máme prvý májový deň. Mesiac máj sa viaže k obdobiu lásky a energie. Verím, že jarná únava nás opustí a správne sa naštartujeme na pekné leto. Máj sa spája aj so zeleňou na našich poliach a v záhradách. Určite sme už všetci pracovali vo svojich záhradách, kde nás bude časom čakať bohatá úroda. Chcel by som veriť a popriať vám, aby bol začiatok mája aj možno začiatkom niečoho pekného, nového. Dnes nám vystúpili naše deti, o hudobnú stránku sa postaral náš DJ VOVO – Peter Valko. Chcel by som poďakovať všetkým učiteľkám, že pripravili dnešný program, mojim kolegom za prípravu, spoločnosti Granelam za pomoc, kolektívu Sedliackej stodoly za chutné občerstvenie a, samozrejme, obyvateľom obce, že si našli čas a prišli, aby sme spoločne mohli stráviť nejaký čas spolu. A ešte jedna poznámka na záver, ktorú si už každoročne nemôžem odpustiť: Dnes ste mali jedinečnú možnosť vidieť Janka Kováča v pracovnom nasadení,“ usmial sa Jozef Tkácz.

Ostrovčania, ako sme už spomínali, mali i pohostenie. Kto chcel, kuchári zo Sedliackej stodoly mu pripravili chutnú živánsku či klobásky. Kto mal chuť a už v ten deň nešoféroval, mohol si dať pivečko či deci bieleho. K dispozícii boli aj iné nápoje a pre deti malinovka či džús.

Pre zaujímavosť: Príbeh stroja s názvom Manitou sa začal jedného dňa v roku 1957, keď Marcel Braud, zakladateľ Manitou, vymyslel jednoduchý, ale o to geniálnejší koncept: „Prečo neotočiť poľnohospodársky traktor a pridať naň hydraulicky ovládanú vežu.“ Takto uzrel svetlo sveta prvý terénny vysokozdvižný vozík. Neskôr sa ukázalo, že tento produkt katapultoval Manitou medzi celosvetovo preslávených výrobcov manipulačnej techniky. Najvýznamnejší míľnik však nastal v roku 1981, keď bol vyvinutý prvý teleskopický manipulátor, čo znamenalo malú revolúciu v manipulačnej technike a určilo trendy až po súčasnosť.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof