Z protestu proti parkovacej politike sa vykľulo ventilovanie agresie zo sociálnych sietí do reality

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. februára 2024, 00:01

Dlho ohlasovaný a na sociálnych sieťach propagovaný protest proti parkovacej politike v Piešťanoch sa odohral vo štvrtok 1. februára o štvrtej popoludní, v deň konania mestského zastupiteľstva. Úvod zhromaždenia začal pred mestskou knižnicou. Stretnutie organizovala skupinka ľudí, ktorí sa na Facebooku prezentujú ako Piešťanci proti degradácii mesta. Z údajne pokojného stretnutia pred knižnicou sa vo vnútorných priestoroch, kam si to protestujúci namierili, stala agresívna fraška, ktorá hlučne prerušovala zasadnutie poslancov a vyžívala sa v osobných slovných útokoch.

Agresívni a hluční protestujúci narúšali chod mestského zastupiteľstva a na poslancov a primátora slovne útočili. (Autor: pror)

Nenávistné prejavy z internetu

Už pri zbežnom prezretí skupinky na sociálnej sieti, ktorá sa nazýva Piešťanci proti degradácii mesta, je jasne vidieť, že diskutujúci sa navzájom hecujú najmä nenávistnými komentármi. Inak to nebolo, keď sa stretli v reálnom svete mimo internetového prostredia, na Školskej ulici pred knižnicou, kde sa v daždivom počasí zhromaždilo približne 50 ľudí. Po chvíli sa k nim pripojil i povolaním kvetinár Palo Onder, ktorý podľa diskusie na sociálnej sieti pôsobí ako hlavný organizátor toho, čo sa v tejto skupine deje. „Čakáme na ľudí, len sa musia zorganizovať,“ prihovoril sa okolostojacim.

„Nemáme megafón, nemáme ľudí ako zabávať, ale pôjdeme hore,“ doplnil hyperaktivitou sršiaci Onder. Na presklenom vchode do knižnice sa ocitol aj veľký plagát, ktorý však nemal s parkovaním nič spoločné. Rovnako ako ďalší transparent, ktorý držal v rukách postarší muž, poukazoval na to, že jadro skupiny len zneužilo emóciu, ktorá sprevádza od januára zavedenú parkovaciu politiku v Piešťanoch.

Netušili o programe zastupiteľstva

Krátko po 16. hodine agresívna hulákajúca skupinka vošla do priestorov zasadačky knižnice a hneď na úvod nastal aj jeden pomerne vtipný moment, keď sa protestujúci začali hlasno rozčuľovať, že zastupiteľstvo na ich príchod nečakalo a poslanci začali rokovať bez nich. (Piešťanské mestské zastupiteľstvo tradične zasadá podľa na celý kalendárny rok dopredu zverejneného a verejne prístupného harmonogramu takmer vždy vo štvrtok so začiatkom o 14.00 h – pozn. red.)

Protestujúcim tak ušiel úvodný bod programu zastupiteľstva, v ktorom môžu obyvatelia mesta pred poslancami slobodne predniesť svoj príspevok na akúkoľvek tému. To hlučný dav nevyrušilo a aj napriek tomu, že poslanci už rokovali na úplne inú tému podľa schváleného programu, protestujúci sa agresívne domáhali možnosti prezentovať svoje problémy.

Krikom, pískaním a hučaním sa snažili na seba stiahnuť pozornosť. Extrémne hyperaktívny Onder sa so škodoradostným úsmevom prechádzal pomedzi rokujúcich poslancov s transparentom, ktorý hlavne naznačoval jeho osobnú nenávisť k primátorovi Petrovi Jančovičovi, nie nespokojnosť s novým parkovaním.

Diskusiu zneužili na osobné útoky

Keďže neustálym hlučným a agresívnym narúšaním zasadnutia sa nedalo v ňom pokračovať, primátor prerušil rokovanie a protestujúci dostali možnosť vyjadriť svoje požiadavky pred poslancami spoza rečníckeho pultu. Možnosť hovoriť využili štyria z nich.

Prítomná verejnosť a poslanci si však od rečníkov počas vystúpení vypočuli len sťažovanie, osobné problémy a nikto neprišiel s návrhom, čo konkrétne im vo všeobecne záväznom nariadení mesta o parkovacích zónach prekáža. Teda ak opomenieme, že jednému z rečníkov prekáža, že za nedodržiavanie pravidiel zákona o premávke na cestných komunikáciách sa platia pokuty. (Ako objasnil náčelník mestskej polície Marcel Mihalik v závere rokovania zastupiteľstva, od zavedenia platnosti nového VZN o parkovaní v januári polícia za jeho porušenie doposiaľ neudelila ani jedinú pokutu – pozn. red.)

Jedna diskutujúca z davu protestujúcich svoj priestor na príspevok pred poslancami dokonca zneužila na hrubú invektívu voči primátorovi, keď mu spoza rečníckeho pultu položila otázku, či je pravda, že zbil svoju ženu. Viac k tomuto konkrétnemu diskusnému príspevku sme napísali v samostatnom článku, v ktorom okrem iného uvádzame, že Jančovič podáva trestné oznámenie za ohováranie.

Rokovanie prerušili poslanci

Aj napriek tomu, že hlučný dav dostal priestor vyjadriť svoje názory pred poslancami, pokoj v rokovacej miestnosti nenastal. Neustále sa ňou šírili hlasné pokriky, zaznievali najmä osobné útoky voči poslancom či primátorovi. V rámci snahy upokojiť situáciu poslanci využili technickú obštrukciu prebiehajúceho zasadnutia zastupiteľstva a vytiahli svoje prezenčné karty z hlasovacích zariadení. Primátor tak podľa rokovacieho poriadku dostal priestor na prerušenie rokovania z dôvodu „neprítomnosti“ nadpolovičnej časti poslancov. A keď hlučná časť prítomnej verejnosti zistila, že svojimi pokrikmi už nemajú čo narúšať, tak bez ďalšieho záujmu zotrvať rokovaciu sálu opustila.

Facebook nie je život

Viacerí diskutujúci na Facebooku v skupine Piešťanci proti degradácii mesta sa síce tvária, že majú na srdci blaho kúpeľného mesta, jej spoločným menovateľom sú však len nenávistné prejavy a vyžívanie sa v nadávaní.

Niektorí ľudia, ktorí prišli vo štvrtok na protest proti parkovaniu v dobrej viere, že o parkovanie pôjde, boli nakoniec zhrození zo správania tvrdého jadra skupiny a dištancovali sa od neho.

Zdroj: FB Piešťanci proti degradácii mesta

Takéto skupiny totiž priťahujú najmä ľudí skrývajúcich sa aj za anonymnými profilmi, ktorí v diskusiách zneužívajú tie najprimitívnejšie ľudské emócie. Presne takejto manipulácie s verejnou mienkou v spoločnosti sme svedkami posledných niekoľko rokov, najviac však počas pandémie, útoku Ruska na Ukrajinu, ale najmä vždy pred voľbami. Nedovoľme, aby takíto ľudia mali možnosť rozhodovať o tom, čo sa deje aj v našom meste.

Peter Hradný

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián