Vodní záchranári spísali desať pravidiel pre otužilcov

  • Kultúra a spoločnosť / Šport
  • 14. novembra 2023, 22:01

Na Slovensku sa v posledných rokoch rozmohlo otužovanie v studenej vode. Pribúda čoraz viac ľadových medveďov, a ak sa tejto zdraviu prospešnej činnosti, ktorá u človeka posilní imunitu, venuje skúsený otužilec, nemalo by sa mu nič vážnejšie stať ani v zamrznutých riekach. No ak ste iba začiatočníkom, potom by ste si mali prečítať „desatoro“ otužilca.

Pri otužovaní robte všetko tak, aby ste z rieky vyšli živí, zdraví a veselí ako títo otužilci z Vrbového. (Autor: red)

V prvom rade – nikdy nechoďte do vody osamote, berte si so sebou aj parťáka. To preto, že ak by ste dostali náhlu nevoľnosť či kŕče, máte po ruke niekoho, kto vám pomôže. Vodní záchranári prízvukujú, aby ste pri vstupe do vody pokojne a zhlboka dýchali. Pokojný dych je dôležitý. Zvážte, či práve dnes je ten dobrý deň na otužovanie a či sa cítite fit. Nepreceňujte svoje sily, nezostávajte vo vode príliš dlho, ak sa na to momentálne necítite. Ďalšou zásadou je – nikdy neplávajte pod ľad! Pri lámaní ľadu v rieke alebo pohybe okolo neho vás ľad či nebodaj nejaký iný ostrý predmet v rieke môže porezať a ani o tom neviete, lebo pokožku máte znecitlivenú zimou.

Ďalším pravidlom je držať sa pri otužovaní blízko brehu. Žiaden Superman z vás nebude, ak sa od brehu príliš vzdialite, naopak, môžete ohroziť svoje zdravie i život. V príliš studenej vode si neponárajte hlavu – môže vás silno rozbolieť, zatočiť sa, ba pri najhoršom môže dôjsť k strate vedomia.

Ak ste sa už rozhodli vyjsť z vody, na brehu majte vždy pripravené teplé oblečenie, ktoré sa ľahko oblieka. Dobré je vziať si tiež podložku, na ktorú sa pri obliekaní postavíte. Hneď ako budete v suchom, vypite si pripravený teplý nápoj, ktorý vás zahreje rovnako ako ľahký pohyb, cvičenie rukami, jemné poskakovanie. Zabudnite však na výraznú fyzickú aktivitu, tá by vám mohla skôr uškodiť ako pomôcť. Mohli by ste sa zraniť.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof