Zlepší sa situácia v športe po voľbách?

Už prešlo vyše týždňa, čo máme za sebou parlamentné voľby, ktoré dopadli tak, ako dopadli. Za seba môžem povedať toľko, som nesmierne sklamaný, že sa ako národ vôbec nedokážeme poučiť z minulosti.

Tomáš Horký (Autor: red)

Čakajú nás veľmi zaujímavé roky a myslím, že pre Slovensko nie dobré. Keďže sa budúci štvornásobný premiér zhliadol v jeho kolegovi od našich južných susedov, bol by som rád, keby začal konečne dbať podobne ako v Maďarsku na šport a jeho podporu. To je popri všetkom kontroverznom ozaj jedna z mála oblastí, v ktorej by sme si od nich mohli zobrať príklad.

Pred voľbami som si dal námahu a snažil som sa z programov a diskusií zistiť, aké majú jednotlivé politické subjekty v tomto smere plány. Poznáme však realitu, že toľko, čo politici dokážu pred voľbami sľúbiť, dokáže len málokto splniť.

Napríklad strana Hlas by chcela zriadiť samostatnú agentúru pre šport, podobne ako majú v Česku, ktorá by mala byť v gescii predsedu vlády so samostatným rozpočtom.

Razantným spôsobom by chcel financovanie športu vyriešiť predseda SNS „kapitán“ Andrej Danko: „Bez toho, aby k 1. januáru 2024 bolo vo Fonde na podporu športu 75 miliónov eur, nepodpíše SNS koaličnú zmluvu. Stávkové kancelárie či štátne podniky by mali odvádzať časť zo svojho zisku do športu.

Chceme dať športu čo najviac financií, vytvoriť ministerstvo pre šport, ale o rozdelení financií si musia rozhodnúť sami športovci. Viem, budete sa hádať o koeficientoch, ale to už je na vás,“ hovoril na jednej z predvolebných besied.

SMER – SSD by chcel posilniť mandát štátneho tajomníka pre šport, navýšiť rozpočet Fondu na podporu športu, vrátiť odvody z lotérií späť do športu a na rozvojové programy pre deti a mládež. Prostredníctvom odvodu zo zdravotných poisťovní by sa chceli zamerať na národný program pre zdravie obyvateľstva.

Zhoda medzi zástupcami politických strán a hnutí zaznela v téme infraštruktúry. Každý chce podporiť jej modernizáciu.

Myšlienky nie sú zlé, som zvedavý na prevedenie. Zaujímavé je, že každý z predstaviteľov týchto pravdepodobných koaličných strán už roky pri moci vo vláde strávil, tak nechápem, prečo sa to neudialo už v minulosti a mohla byť situácia v slovenskom športe oveľa pozitívnejšia. Preto nemám extra veľké očakávania. Keby sa namiesto rozkrádania verejných financií ozaj účelovo investovali, tak by sme sa tu mali určite lepšie.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof