Turisti vyčistili studničku na Obrázkovej hore

Ak sa počas slnečnej jesene vyberiete na výlet smerom k obci Banka a zájdete na Obrázkovú horu, môžete sa napiť chutnej horskej vody rovno z vynovenej studničky. O jej vyčistenie a opravu sa v sobotu 9. septembra postarali turisti z TJ Bezovec Piešťany. Nechýbala dobrá nálada, pomocníci, chatári, guláš z diviny od poľovníkov a v horúcom letnom počasí pri výkopových prácach zeminy padla vhod aj vychladená basa piva.

Spoločná fotografia partie brigádnikov, ktorí vyčistili horskú studničku na Obrázkovej hore. (Autor: I.M.O)

S nápadom vyčistiť niektoré studničky v blízkosti peších turistických trás ešte koncom roka 2021 prišiel značkár Slavo Frčka a okamžite sa pridal predseda spomínaného turistického klubu Ladislav Bábik. „Do plánu práce sme ale túto činnosť zahrnuli až na rok 2023. Bolo to z dôvodu, že vlani členovia TJ Brezovec Piešťany ešte osádzali so súhlasom majiteľa dotknutých pozemkov posledné drevené stoly a lavice určené na odpočinok turistov na značených turistických chodníkoch,“ vysvetlil postup prác Bábik.

Ako turisti postupovali? „Čo sa týka prípravy, vytypovali sme studničky na značených peších turistických trasách a potom sme zisťovali, na koho pozemkoch sa nachádzajú,“ odpovedal predseda turistického klubu. Aj keď sa niektoré veci zdajú byť bežným, laickým okom jednoduché, prax býva spravidla zložitejšia, treba dodržať literu zákona. „Súbežne bolo potrebné naštudovať všetku platnú legislatívu, ktorá sa viaže k danej problematike (napr. zákon o vodách č. 364/2004), a potom oslovovať majiteľov pozemkov, pretože až po ich súhlase sme mohli začať s prípravnými a potom realizačnými prácami.“

Na otázku, či sa turisti chystajú obnoviť aj ďalšie horské studničky, Bábik odpovedal: „Áno, tento rok je v pláne ešte jedna.“

Vráťme sa však k studničke, ktorú turisti opravovali 9. septembra. Nachádza sa v blízkosti pešej turistickej trasy s názvom Chodník Karola Domina (TZT č. 8123) a slúži nielen turistom, ale aj chatárom v okolí. Jej zemepisné určenie je v údolí medzi Lipinou a Rumné, v časti, ktorú miestni premenovali na Obrázková hora. Jej poslednú úpravu a čistenie vykonali ešte v roku 2001 miestni chatári.

„Predmetná studnička zbiera podzemnú vodu z dvoch protiľahlých kopcov – Rumného a Lipiny. Vodu zachytáva v betónovej skruži, ktorú osadili už v roku 2001, a z nej vedie 50-milimetrová oceľová rúra v dĺžke asi šesť metrov, ktorá odvádza vodu k odbernému miestu. Aby sme svoj cieľ dosiahli, museli sme ručne vyčistiť obsah skruže od nánosov bahna. Oceľovú rúru sme prečistili ručným mechanickým krtom a najdôležitejším momentom bolo následné ručné vykopanie troj- až päťmetrovej ryhy poniže rúry, ktorá má hĺbku asi 1,2-1,3 metra. Na dno ryhy sme potom položili kusy mačiny alebo trávne drny s mastnou hlinou – ílom. Tie sme priebežne utlačili vibračnou nohou. Takto vznikol ílovitý val, ktorý má zabrániť obtekaniu skruže a vzdutiu hladiny vody v skruži vyššie, aby sa zlepšila výdatnosť prameňa,“ opísal postup Bábik.

Turisti si technickú základňu zriadili na chate svojho kolegu Pavla Komloša. „Puščo, ako ho voláme my, zabezpečil ručné náradie a oslovil miestnych chatárov, ktorí nám prišli pomôcť s kopaním. Tiež oslovil poľovníkov, ktorí poskytli suroviny na guláš pre nás aj brigádnikov. A, samozrejme, to najdôležitejšie, dával na nás všetkých pozor, aby bola práca vykonaná ako treba. Po skončení prác sme sa všetci postupne presunuli na technickú základňu, kde sme posedeli a skonzumovali guláš, ktorý navarili dievčatá z TJ Bezovec,“ dodal Bábik.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián