Tip na výlet: Výletný vlak Erdődy obohacuje prázdniny v Trnavskom kraji

  • Tip na výlet
  • 24. júla 2023, 22:30

Príbeh vyrozprávaný prostredníctvom divadelného predstavenia i krátkych filmov, vlak s parným rušňom a pestrý program v cieľovej stanici. Taký bol prvý zo série výletov, ktoré na letné prázdniny pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj spolu s Divadlom Jána Palárika v Trnave. Podobné zážitky čakajú turistov každú sobotu až do 2. septembra. Grafikon Výletných vlakov je dostupný na stránke krajzazitkov.sk.

Tretia sezóna Výletných vlakov sa začala dobrodružnou výpravou po stopách Erdődyovcov. foto: FB Trnavský kraj zážitkov

Tretia sezóna Výletných vlakov sa začala dobrodružnou výpravou po stopách Erdődyovcov. Špeciálna vlaková súprava ťahaná parnou lokomotívou odviezla v sobotu 1. júla výletníkov z Bratislavy do Hlohovca, niekdajšieho sídla tohto šľachtického rodu. Vlak Erdődy mal zastávky v Pezinku, Trnave a Leopoldove.

Výletné vlaky v našom kraji zahŕňajú cestovanie, hravé vzdelávanie, umenie v podobe divadla a po novom i v podobe filmu. „V uplynulých dvoch sezónach odviezli vyše 2400 turistov. Po Holíči a Galante predstavujeme prostredníctvom šľachtických rodov ďalšiu turisticky atraktívnu destináciu v Trnavskom kraji. Sídlo Erdődyovcov navštívil v roku 1891 cisár František Jozef I. a touto udalosťou sa inšpirovali umelci z Divadla Jána Palárika, ktorí pre výletníkov pripravili tentoraz aj filmové zážitky. Z pohľadu cestovného ruchu toho Hlohovec veľa ponúka. Veríme, že ľudia si vďaka Výletným vlakom túto destináciu obľúbia a budú ju odporúčať aj svojim známym,“ uviedla Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Súčasťou vlakovej súpravy vypravenej v prvý deň letných prázdnin bol parný rušeň Mazutka. Po rovnakej trase sa vlak Erdődy s týmto rušňom vydá ešte raz – v sobotu 19. augusta. Nemenej atraktívne však sú aj výlety s vozňom Krásavec z roku 1911 a motorovým rušňom Hektor. Trasa tejto vlakovej súpravy vedie z Trenčína cez Nové Mesto nad Váhom, Piešťany a Leopoldov do Hlohovca. Vypravená bude 22. júla aj 5. a 26. augusta. Cestujúci počas nej spoznajú osudy členov rodu Erdődy na pozadí príbehu návštevy rakúskeho cisára v ich sídle.

V ďalších termínoch (29. júla, 12. augusta, 2. septembra) odvezie Výletný vlak Štefánik turistov z Bratislavy cez Pezinok, Trnavu a Smolenice do Brezovej pod Bradlom. Na tejto trase bude premávať motorový vozeň z roku 1967 s prezývkou Túlavá, ktorý v tých istých termínoch spojí Brezovú pod Bradlom s Jablonicou. Tento vlak má názov Brezovská lokálka.

Divadelné a filmové zážitky čakajú cestujúcich aj na palube Výletného vlaku Štefánik. Rovnako je pre nich pripravený celodenný program zahŕňajúci návštevu rodného domu najväčšieho Slováka, ale i miesto jeho posledného odpočinku. Aj pre tento výlet pripravilo Divadlo Jána Palárika sériu krátkych filmov, ktoré turistom unikátnym spôsobom predstavia Milana Rastislava Štefánika i Dušana Jurkoviča.

zdroj: KOCR Trnavský kraj

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika