Ako si poradiť s vysokými úrokovými sadzbami na hypotékach?

  • Inzercia
  • 29. júna 2023, 12:47

Kým ešte začiatkom roka 2022 sa úrokové sadzby na hypotékach pohybovali na úrovni okolo 1 %, už v decembri dosahovali hodnoty nad 3 %. Mnohým Slovákom, ktorým končila pôvodná fixácia, tak mesačná splátka narástla o niekoľko desiatok eur, niektorým dokonca aj o viac než 100 €. A rast sadzieb stále neskončil. Čo môžete spraviť pre to, aby ste z tejto neľahkej situácie vykorčuľovali čo najvýhodnejšie?

(Autor: pixabay.com)

Podľa odhadov odborníkov by ešte počas roka 2023 mali úrokové sadzby ďalej rásť – vyšplhať by sa mohli až nad hranicu 5 %. Experti však majú aj dobré správy. Aktuálne štatistiky totiž ukazujú, že Európskej centrálnej banke sa postupne darí dostávať infláciu pod kontrolu. To znamená, že už počas roka 2024 by mohlo postupne dôjsť k znižovaniu úrokových sadzieb.

Koho sa týka zvyšovanie úrokových sadzieb?

Ak ste si brali hypotéku len nedávno, napríklad v roku 2021, a máte fixáciu na 5 rokov, nemusíte nič riešiť. Vaša úroková sadzba, ktorú máte dohodnutú v zmluve, stále platí. Zvyšovanie úrokov sa týka len tých, ktorým v blízkej budúcnosti končí obdobie fixácie. Pokiaľ je toto váš prípad, musíte sa pripraviť na to, že vaša mesačná splátka môže narásť o niekoľko desiatok eur.

Zapamätajte si: Podľa prognóz odborníkov by obdobie vysokých úrokových sadzieb už nemuselo trvať dlho. V roku 2025 by sa mohli dostať opäť na úroveň okolo 2 %.

Získajte najvýhodnejší úrok

Ak sa blíži koniec fixácie úroku vašej hypotéky, začnite si čo najskôr robiť prieskum trhu. Zo zákona si môžete už 6 mesiacov pred skončením fixácie na pôvodnom úvere dohodnúť nový úrok v konkurenčnej banke. V prvom rade je však najvýhodnejšie informovať sa vo vašej aktuálnej banke, aký úrok by vám vedela poskytnúť.

Nezabúdajte: Vaša aktuálna banka vám musí najneskôr 2 mesiace pred koncom fixácie oznámiť výšku nového úroku. Pokiaľ však začnete konať skôr, často si viete vyjednať lepšie podmienky.

Oplatí sa vám zmeniť banku?

Spravte si prieskum trhu, aké podmienky vám vedia poskytnúť jednotlivé banky. Myslite ale na to, že zmena banky je často spojená s dodatočnými poplatkami. V niektorých prípadoch je nutné zaplatiť znalecký posudok, prípadne poplatky za splatenie hypotéky. V konečnom dôsledku sa vám tak zmena nemusí vyplatiť.

Nad refinancovaním úveru preto uvažujte až v prípade, že vám vaša aktuálna banka nevie poskytnúť dostatočne výhodné podmienky.

Poraďte sa s odborníkmi

Správne vyhodnotiť ponuky viacerých bánk je celkom náročné a zdĺhavé. Ak sa v tejto oblasti až tak dobre nevyznáte, resp. nemáte čas riešiť zmenu banky, poraďte sa so skúseným finančným poradcom. Zanalyzuje vašu aktuálnu hypotéku a porovná ju s ponukami iných bánk. Následne vám navrhne optimálne riešenie, ktoré vám môže ušetriť aj niekoľko stoviek eur.

Aká dĺžka fixácie sa oplatí?

Dôležitou témou pri dohadovaní si novej úrokovej sadzby je dĺžka fixácie. Dlhšie fixácie sú zvyčajne spojené s vyšším úrokom a v aktuálnej dobe ich odborníci neodporúčajú. Keďže sa očakáva pokles úrokových sadzieb v roku 2025, najlepšie spravíte, keď si nastavíte kratšiu fixáciu – napríklad na 2 roky.

Po uplynutí tohto obdobia by už mali byť úroky podľa mnohých prognóz nižšie. Takže získate výhodnejšiu ponuku, ktorú si potom budete môcť zafixovať na dlhšiu dobu.

Keď sa nedá šetriť na hypotéke, šetrite inde

Na úrokových sadzbách hypoték sa dá šetriť, no len v obmedzenej miere. Navyše, nikto nevie presne predpovedať, ako sa budú vyvíjať v budúcnosti. Ak vám nový úrok ukrajuje značnú časť z vášho rozpočtu, existuje viacero spôsobov, ako môžete zlepšiť svoju finančnú situáciu. Jedným z nich je šetrenie na iných pravidelných výdavkoch, ktoré máte každý mesiac.

Medzi spravidla najvyššie výdavky Slovákov patria nákupy jedla a spotrebného tovaru. V tomto smere sa oplatí využívať výhodné zľavy. Napríklad, keď kúpite maslo v akcii vo vašom obľúbenom supermarkete, dokážete jednorazovo ušetriť aj 50 centov. Ak ho kupujete 3-krát týždenne, za mesiac ušetríte 6 €. Podobná analógia platí aj pri iných produktoch. Vďaka zľavám tak viete znížiť vaše životné náklady aj o niekoľko desiatok eur mesačne, čím si pekne vykompenzujete nárast splátky hypotéky.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof