Ako sa pri písaní diplomovej práce nezblázniť?

  • Inzercia
  • 24. mája 2023, 22:04

Aktuálny akademický rok sa blíži ku koncu a študenti vysokých škôl, pre ktorých to nie je posledný rok štúdia, si budú môcť cez leto oddýchnuť a načerpať energiu na ďalšie štúdium. A to určite ocenia hlavne tí, ktorých budúci rok čaká písanie diplomovej práce.

Autor: fizkes / Shutterstock.com

Začnite dostatočne skoro

Aj keď je pre mnohých študentov písanie diplomovej práce strašiakom, rozhodne sa dá zvládnuť bez stresu. No dobre, možno budete potrebovať pomoc Aloe vera, či iného výživového doplnku určeného (aj) na odbúravanie stresu. Ale teraz vážne ako písať diplomovú prácu tak, aby ste počas toho boli „v pohode“?

Začneme hneď tým najdôležitejším: začnite písať dostatočne skoro. Niekto síce dokáže svoj „výkon“ vystupňovať s blížiacim sa termínom odovzdania diplomovej práce, rovnako pravdepodobné však je, že to bude pre vás o to viac stresujúce. Ak sa začnete diplomovke poctivo venovať už na jeseň, budete mať na ňu dostatok času bez toho, aby ste písaním strávili celé dni.

Píšte pravidelne, ale venujte sa aj iným aktivitám

K prvému tipu sa viaže aj ďalší: spravte si z písania diplomovej práce rituál, ktorý budete robiť vždy v určenom čase. Ak začnete dostatočne skoro a nebudete to flákať, stačiť vám môže aj hodina až dve denne. Stanovte si preto presný časový rozsah, počas ktorého sa budete venovať výlučne diplomovej práci (a dodržujte ho). Už po pár dňoch uvidíte, ako pekne vám pribúdajú napísané strany, čo určite prispeje k vašej pohode pri písaní.

Ak sa vám aj napriek predchádzajúcim tipom bude zdať, že vaše dni sa netočia okolo ničoho iného, než okolo diplomovej práce a stále budete pociťovať nervozitu, nájdite si záľuby, ktoré vás „zamestnajú“ mimo čas vyhradený na diplomovú prácu. Či už to bude čítanie kníh (samozrejme nie tých, z ktorých čerpáte v diplomovke), sledovanie filmov/seriálov, prechádzky v prírode, alebo nejaká aktivita s priateľmi, pomôže vám to na chvíľu zabudnúť na diplomovú prácu, vďaka čomu sa „uľaví“ vašej psychike.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín